8 міфів про брекети

Всупереч постійно оновлюваним знанням суспільства щодо розвитку ортодонтії існує тема, навколо якої утворилася максимальна кількість домислів і чуток. Це брекети – найнадійніший, безпечний і перевірений часом спосіб виправлення неправильного прикусу

Поряд з таким запитом, як: «Що не можна їсти з брекетами?», користувачі вбивають у пошуковику і досить абсурдні. Наприклад, такі як: «Чи дзвенять брекети на металошукачі?» або «Чи правда, що брекети псують зуби?». Міфів стало настільки багато, що прийшов час розвінчати основні, що заважають людям виправити свій прикус.

Дорослим вже пізно ставити брекети

Брекети в 30 років – це абсолютно нормально. Лікуватися в ортодонта з метою виправити прикус можна практично в якому завгодно віці до 60 років. Сучасна ортодонтія допомагає навіть у складних, запущених випадках.

Лікування дорослих людей ідентичне підлітковій терапії. У стоматологічній практиці часто зустрічаються випадки, коли люди ставлять брекети після 30 або 40 років і починають абсолютно нове життя з красивими, рівними зубами.

Носіння брекетів викликає постійний біль

Це другий за популярністю запит у рейтингу міфів про брекети. Насправді, боляче тільки перші кілька діб після встановлення конструкції (від 3 до 10). Потім легкий біль може ненадовго повернутися після заміни дуг, регулярного коригування, зважаючи на те, що збільшується тиск на зуби. Як правило, даний дискомфорт проходить через 1-3 дні. Зрідка пацієнти відзначають невелику незручність у процесі пережовування твердої їжі, але це буває в індивідуальному порядку, залежно від больового порогу конкретної людини.

Брекети викликають спрацювання датчиків в аеропорту

Запит «Брекети, аеропорт» – один з найбільш безпідставних. Магніти не можуть спрацьовувати на ортодонтичну систему, в конструкції занадто мало металу, так само як і в мостах або імплантах. Тому на питання – чи створять проблеми брекети в аеропорту, можливо з упевненістю відповісти – ні.

Під час ортодонтичного лікування зуби сильно псуються

Багатьох потенційних пацієнтів цікавить, чи псують брекети зуби. Якісні, правильно встановлені системи не завдають ніякої шкоди, головне – пам'ятати про регулярну гігієну і турботу про ротову порожнину. В іншому випадку в брекетах будуть застрягати залишки їжі, які призведуть до розвитку карієсу.

З брекетами буде боляче їсти

Брекети та їжа – одна з найбільш популярних тем. Дискомфорт може викликати вживання занадто твердих продуктів, причому справа не в больових відчуттях, а у деформуванні окремі компоненти системи. Що стосується болю, то, як вже було сказано вище, це відчуття може тривати лише в перші дні після установки або коригування системи.

Від носіння брекетів псується емаль

Емаль абсолютно не псується в процесі фіксації брекетів (за умови, що пацієнту поставили якісну систему), тим більше що ділянка зуба, на яку кріпиться система, обробляється спеціальним складом, і туди не можуть проникнути мікроби. Головне – не забувати про належний рівень гігієни і не ігнорувати регулярну професійну чистку зубів.

Брекети менш ефективні, ніж елайнери (капи)

Брекети – це досить складно влаштовані незйомні ортодонтичні конструкції, для виправлення прикусу.

Переваги систем:

  • справляються з дефектами прикусу будь-якого ступеня тяжкості;
  • не схильні до фарбування від харчових продуктів, напоїв;
  • поєднуються з іншими методами лікування;
  • дають порівняно швидкий результат (якщо зіставляти з іншими способами корекції).

Елайнери - це ортодонтичні  капи, виготовлені за пластика за індивідуальним зліпком зубів пацієнта .

Їхні привілеї:

  • конструкцію можна зняти;
  • вони практично непомітні.

Дані системи дієві для вирішення конкретних проблем з прикусом, але в складних випадках брекети будуть більш ефективні. Вони допоможуть навіть там, де елайнери безсилі. 

Перед носінням брекетів обов'язково потрібно видалити зайві зуби

Ліквідація «зайвих» зубів суворо індивідуальна і застосовна виключно у випадках, коли до процедури є чіткі показання. Видаляти або не видаляти зуб – одне з найбільш складних і частих рішень при ортодонтичному лікуванні.

Видалення потрібно під час:

  • нудності зубів;
  • дистальному і в мезіальному прикусі.

Іноді може знадобитися видалення зуба мудрості. 

Крім перерахованих 8 міфів, варто згадати і дев'ятий – цілуватися з брекетами абсолютно неможливо. Ще й як можливо, адже системи не шкодять губам пацієнта, значить, і партнеру не доставлять дискомфорт. Тим більше що при поцілунку задіяні лише губи і  язик.

Головне – розуміти, що носіння брекетів не несе ніяких нездоланних труднощів, а нагородою будуть красиві рівні зуби і шикарна посмішка.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку