Причини та симптоми фарингіту

Фарингіт – це запальний процес гострого або хронічного характеру, який вражає лімфоїдну тканину і слизову оболонку в горлянці.

При появі перших симптомів фарингіту слід негайно звернутися до фахівця.  

Причини виникнення

Досить часто ця хвороба горла виникає через вірусне або бактеріологічне ураження тканин у ковтку. Але патологія виникає також і при:

  • переохолодженні;
  • травмах горла або неякісної хірургічної операції;  
  • задимленості;
  • впливу алергенів і отруйних речовин.

Крім цього, симптоми фарингіту проявляються внаслідок куріння, вживання алкогольних напоїв, наявності лежать поруч з горлом вогнищ інфекції. 

Хронічний запальний процес розвивається при:

  • збоях у роботі ендокринної системи;
  • захворюваннях травної системи; 
  • інвазії паразитів;
  • поганій екології та несприятливому кліматі;
  • аномальній будові носоглотки.

На вираженість симптоматики впливають особливості організму пацієнта, етіологія і вид фарингіту.

Види фарингіту

Фахівцями в галузі отоларингології виділяється гостра і хронічна форми хвороби.

Гостру форму вирізняє швидкий розвиток захворювання, що протікає на тлі сильного запалення носоглотки, набряклості і появи густої суті. Гострий фарингіт у свою чергу прийнято ділити на кілька типів.

Грибковий 

Запальний процес розвивається через ураження слизової горлянки грибком. Фарингомікоз буває псевдомбранозним, гіперпластичним, еритематозним і ерозивно-виразковим.

Вірусний 

Запалення горла, викликане вірусною інфекцією, часто супроводжується такими симптомами, як нежить, закладеність носа, почервоніння очей, сухий кашель або охриплість. 

Бактеріальний

Цей вид фарингіту супроводжується невеликим кашлем, при якому виділяється світла, а в складних випадках і гнійна мокрота. Фарингіт у дітей може супроводжуватися також діареєю.

Алергічний

При алергічному фарингіті слизова оболонка запалюється внаслідок впливу алергенів. Часто цю хворобу супроводжує алергічний риніт.

Хронічний фарингіт також ділять на кілька видів. Запальний процес гіпертрофічного типу веде до утовщення і розростання епітеліального шару, укрупнення лімфоїдних утворень, порушення нормальної роботи носоглотки. 

Атрофічний фарингіт характеризується витонченням слизової, сухістю, зменшенням обсягу залоз. При катаральному фарингіті спостерігається застій крові в горлі, з'являється набряклість, порушуються функції тканин горла.

Симптоми 

Якою б не була причина фарингіту – перша симптоматика характеризується неприємними відчуттями і печінням у горлі, що посилюються під час ковтання. Разом з цим спостерігається підвищення температури і скупчення зсідів у носоглотці. Пізніше з'являються й інші ознаки фарингіту:

  • почервоніння і набряклість тканин у горлі;
  • лімфоїдна тканина стає зернистою;
  • пацієнт страждає від стійкого сухого кашлю.

Захворювання супроводжується болями в м'язах і голові, слабкістю і підвищеною стомлюваністю. Крім того, регулярний кашель веде до погіршення сну. 

Методи діагностики

Діагноз ставиться отоларингологом на основі скарг пацієнта, його історії хвороби, результатів первинного огляду. Запалення слизової горла визначається за допомогою фарингоскопа. Лікар може призначити ряд лабораторних досліджень, якщо це необхідно. У такому випадку пацієнт здає кров і сечу на аналіз.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку