Чужорідні тіла в ділянці носоглотки, вуха, ротоглотці

На прийом до лікаря досить часто потрапляють пацієнти з різного роду чужорідними тілами, що потрапили в область носоглотки, вуха або ротоглотки.

Відповімо відразу на питання: що таке чужорідне тіло. Це будь-який предмет, що потрапив у порожнину в результаті гри, частими пацієнтами в цьому випадку стають діти; необережної гігієни або це може бути самостійно заповзла і застрягла комаха. Найчастіше витягують намистини, дрібні деталі іграшок, круглі батарейки, камінці, намистинки, горошини, попкорн, кістки рибні або м'ясні, інша їжа тощо.

Діагностика чужорідного тіла

У випадку з дитиною буває складно відразу встановити правильний діагноз, тому що сама дитина не завжди може розповісти, що сталося, а батьки могли не бачити події. Симптоми ж захворювання не є специфічними.

Лікарем застосовуються опитування пацієнта, огляд порожнини. Іноді, з метою визначення характеру предмета, якщо це не вдається зробити візуально, буває необхідно вдатися до інших методів.

  • У ковтку застрягле тіло може бути виявлено при пальпації.
  • В області гортані може бути застосована ларингоскопія або гіпофариндержкопія.
  • Металевий предмет можна виявити за допомогою рентгена.

Вкрай важливо точно визначити форму і характер предмета, щоб правильно підібрати метод видалення. Твердий він або м'який, чи є у нього гострі краї, чи повністю він перекриває прохід. Лікар повинен розуміти, чи набухає предмет при намоканні. У випадку зі слуховим проходом – чи є у пацієнта перфорація слухового проходу і так далі.

Чужорідні тіла вуха

Крім сторонніх предметів в цьому випадку, в якості чужорідного тіла у вусі часто зустрічаються комахи. У дорослих різні предмети або їхні осколки у вухо можуть потрапити в результаті травми.

Витягти тіло з зовнішнього слухового проходу зазвичай не складає труднощів для кваліфікованого фахівця, який добре знайомий з анатомією органу та його особливостями. Зробити це ЛОР-лікар може кількома способами:

  • За допомогою промивання. Використовується струмінь теплої води під тиском випущена зі шприцу. Тіло, що розбухає у воді, попередньо обробляється спиртовмісним розчином, який змушує його зморщитися
  • Промивання маслом виправдане, якщо у вусі застрягла комаха або ж деякі предмети легше вискальзують саме за допомогою олії.
  • Якщо промивання протипоказане, використовується гачок. Він може бути тупим або гострим.
  • Який вид випромінювання вибрати вирішує лікар.

Чужорідні тіла носа

Більшість пацієнтів з діагнозом чужорідне тіло в носі – діти. Сторонній предмет викликає у них утруднення дихання. Якщо пройшло багато часу, з'являються неприємно пахнучі виділення.

Предмет зазвичай витягується лікарем в амбулаторних умовах за допомогою:

  • спеціальних інструментів
  • або судинних крапель.

Іноді буває досить просто грамотно висякатися під наглядом лікаря.

Чужорідні тіла горла

Діагноз чужорідні тіла гортані або горлянки ставиться найчастіше в результаті застрілення кісток або іншої їжі. Особливо схильні до такої неприємності люди з неповним набором зубів або з наявністю зубних протезів. Їм важче контролювати процес пережовування. Причиною застрілювання може бути також поспішність у процесі прийому їжі або звичка тримати що-небудь у роті під час роботи.

При цьому чужорідне тіло може застрягти:

  • у носоглотці,
  • у ротоглотці,
  • в гортані.

Оскільки це може створювати труднощі дихання, то ситуація є потенційно небезпечною і вимагає якомога швидшого втручання фахівця. При цьому самолікування суворо протипоказане, бо може призвести до незворотних наслідків.

У пацієнта спостерігається гострий колючо-ріжучий біль в області гортані. Особливо важко людина переносить ковтання. Через те, що предмет травмує слизовий, біль може зберігатися ще якийсь час після видалення.

У цьому випадку вкрай важливо бачити витягуваний предмет. Проштовхувати або видаляти « навпаки, » суворо протипоказано.

  • Для маніпуляції в області ротоглотки використовують пінцет;
  • В області гортані застосовуються спеціальні гортанні щипці та дзеркало під анестезією.

Грамотне видалення чужорідного тіла кваліфікованим фахівцем гарантовано допоможе уникнути ускладнень, інфікування та захворювання ЛОР-органів.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку