Причини кровоточивості ясен

Коли у людини кровоточать ясна - це як мінімум неприємно. Часто люди дізнаються про існування проблеми під час ранкової або вечірньої чистки зубів — з'являється відчуття дискомфорту в роті, а на зубній щітці (або на особливо твердих шматочках їжі за сніданком) залишаються криваві сліди.

Якщо зазирнути в дзеркало, можна побачити, що травмовані ясна припухли і навіть трохи відстають від зуба. Чи потрібно панікувати?

У чому небезпека кровоточивості ясен?

Найбільшу небезпеку, як не дивно, становить не сама кровотеча, а хвороби, якою вона відкриває шлях. При появі відкритої ранки бактерії отримують необмежений доступ до незахищених частин зуба.

Якщо кровотеча викликана захворюванням, на яке вчасно не звернули увагу, або людина вирішила відмовитися від ретельного догляду за ротовою порожниною — варто очікувати хвороб посерйозніше (гінгівіту або пародонтиту).

Для порівняння, з кровоточивістю ясен можна розібратися всього за кілька візитів до стоматолога, а ось з пародонтитом доведеться боротися місяць або навіть більше. Зрозуміло, вартість процедур і ліків теж буде незрівнянно вищою, а больові відчуття не дадуть спокійно жити.

Набагато раціональніше, а заодно економніше, звернутися до фахівця при перших ознаках хвороби, коли ясна тільки запалилися.

Коли варто звертатися до фахівця?

Необов'язково мчати в стоматологію, коли на щітці з'явилася кров, але є ряд факторів, при яких звернення до фахівця відкладати не варто:

  • кров з ясен йде, коли травмованих дій не робилося, (наприклад, під час їжі);
  • ясна виглядають припухлими, почервонілими;
  • у людини не просто кровять ясна, але хитаються зуби, присутній неприємний запах з рота.
  • Ці симптоми свідчать про наявність серйозних проблем з ротовою порожниною — слід записатися на прийом для швидкого вирішення проблеми.

Профілактика кровоточивості ясен

Профілактика проблем з яснами включає безліч процедур, що допомагають уникнути болючих відчуттів у майбутньому:

  1. Чистка зубів — базова процедура, якою не можна нехтувати. Щоденна дворазова чистка по 2-3 хвилини підходящою за твердістю щіткою — найкращий спосіб профілактики. Важкодоступні місця можна обробити зубною ниткою.
  2. Використання ополаскивателя. Допомагає уникнути розмноження бактерій на небі, язику, внутрішній стороні щік, з чим зубна щітка і паста допомогти не в силах.
  3. Збалансоване і раціональне харчування — базовий спосіб профілактики, про який багато хто забуває. Щоб зуби не кровоточили, потрібно їсти більше фруктів і овочів, особливо твердих, які дають яснам необхідне навантаження і поліпшують кровообіг в ротовій порожнині.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку