Небезпека гострого середнього отиту

Гострий середній отит - це запальний процес середнього вуха, що часто супроводжує інфекції верхніх дихальних шляхів.

ВЗГ переважно діагностується у дітей віком між 3-ма місяцями і 3-ма роками. З 5-ти річного віку ймовірність захворювання різко зменшується. Пов'язано це з особливостями євстахієвої труби, яка в малому віці ще недорозвинена, лежить майже горизонтально і гірше закривається через недорозвиненість відповідних м'язів.

ВЗГ може мати вірусне, бактеріальне або змішане походження. Викликати запалення можуть бактерії Streptococcus pneumoniae або Haemophilus influenza – у 50-60% випадків. Moraxella catarrhalis, Streptococcus pyogenes і Staphylococcus aureus збудниками є рідше.

З вірусів-збудників гострого отиту середнього вуха можна назвати респіраторний синцитіальний вірус, пікорновірус, коронавірус і вірус грипу.

Діагностика

У дорослих і дітей, старше двох років ВЗГ можна визначити за такими симптомами:

  • з'являються болі у вусі
  • погіршується слух
  • рідше хворого лихоманить
  • у разі саме перфорації спостерігаються гнійні виділення
  • турбує головний біль
  • порушується сон
  • погіршується апетит
  • спостерігаються діарея і нудота

У маленьких дітей може спостерігатися підвищення температури тіла до 40 ° C, підвищене занепокоєння.

Під час огляду оториноларинголог спостерігає випуклість барабанної перепонки, Обмеженість її рухливості, помутніння, почервоніння, наявність рідини, іноді гнійної.

Стадії гострого середнього отиту

Стадій течії гострого середнього отиту може бути 3:

  • Доперфоративна стадія – запалення розвивається в області середнього вуха (від 3 до 4-х днів). Негнійний отит.
  • Перфоративна стадія – починається з прободіння барабанної перепонки внаслідок скупчення великої кількості ексудату і характеризується закінченням гною і зниженням симптоматики (від 5 до 7 днів). Це – так званий гострий середній гнійний отит.
  • Репаративна стадія – фіксується з закінчення гноетечки, характеризується ще більшим ослабленням симптоматики.
  • Ускладнення - не часте явище. Серед іншого можна перерахувати: мастоідит, петрозит, лабіринтит – запалення прилеглих до середнього вуха тканин. Ще рідше запальний процес може перейти на внутрішньочерепну область. Тоді можуть розвинутися менінгіт, абсцес, тромбоз. 

Рецидивуючий

Про рецидивуючий гострий отит середнього вуха можна говорити, якщо діагноз ставиться більше 2-х разів на півроку. У цьому випадку хворому показано додаткове обстеження для своєчасного виявлення запалення в області носоглотки. Видає напрямок лор-лікар на контрастну магнітно-резонансну томографію.

Профілактика гострого середнього отиту

Кращою профілактикою ВЗГ у дітей є грудне вигодовування. Саме воно формує первинний імунітет у немовляти, не допускаючи розвитку патогенної мікрофлори.

Знизити ризик захворювання допомагають своєчасні щеплення від пневмокока, гемофільної палички і від грипу. Це доводить поступове зниження дитячої захворюваності в Європі на тлі масової вакцинації.

У деяких випадках може бути показано видалення аденоїдів при гіпертрофії останніх.

Має сенс також не допускати куріння в приміщенні, де знаходиться грудничок.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку