Пародонтологія: що це, причини і симптоми захворювання пародонту

Пародонтит належить до групи захворювань, що стосуються ураження м'яких і твердих тканин, які оточують зуби. Якщо у людини гостра форма захворювання, тоді пацієнти часто скаржаться на кровотечу з ясен і неприємні відчуття, а в деяких випадках і на сильні болі.

Захворювання пародонту можуть проявлятися больовими відчуттями ясен, а також їхнім набряком, появою гноя. При цьому захворюванні починається резорбція кістки. Діагностика пародонту — це збір скарг від пацієнта, рентгенографія і клінічний огляд лікарем порожнини рота.

Що таке пародонтологія

Пародонтологія являє собою певну область стоматології, де включена профілактика, а також виконання діагностики та лікування тканин зубів і їхніх різних патологій. Крім цього, сюди відноситься підтримка естетики і функцій цих систем. Якщо говорити простими словами, тоді пародонтологія — це область стоматології, що займається лікуванням тканини, яка оточує зуби. Пародонтологічна стоматологія дозволяє уникнути небажаних наслідків, таких захворювань, як гінгівіт і пародонтит.

Захворювання пародонту

При хворобі пародонту спостерігаються різні порушення тканин, які оточують зуби. Це запальні процеси і порушення неопластичного або ж дистрофічного характеру. За наявними статистичними даними, хвороба пародонту виявляється у 10-15% дітей, які мають вік до 12-ти років. Пародонтит хронічного характеру визначається в 20-35% випадків у людей до 35-ти річного віку і у 80-85% у людей старше 40 років. У загальній статистиці це захворювання зустрічається у 5-10% людей. Найвищі показники захворювання спостерігаються серед людей, які належать до старшої вікової групи. Крім цього, пародонт поширений у пацієнтів з цукровим діабетом — це близько 50% людей, які страждають цією недугою. Медичні дослідження визначили кореляційну залежність між пародонтитом і тривалістю цукрового діабету, який відноситься до першого типу.

Гінгівіт

Гінгівіт, як захворювання, являє собою запалення ясен без помітного порушення цілісності з'єднання з підставою зубів. Рецесія ясен може призвести до різних ускладнень. За відсутності своєчасного і правильного лікування, це захворювання прогресуватиме і призведе до появи пародонтиту. Гінгівіт, найчастіше, виникає через появу мікробного нальоту на зубах, при недотриманні правил і норм гігієни ротової порожнини.

Пародонтит

Пародонтит характеризується порушенням структури альвеолярного відростка щелеп і їхньої альвеолярної частини. Дуже важливо своєчасно почати лікування пародонтита у стоматологічній клініці, що допоможе уникнути проблем і ускладнень. Цей момент має важливе значення, тому його слід розуміти і суворо враховувати при появі перших симптомів цього захворювання. Прогноз при цьому захворюванні значною мірою залежатиме від причин, присутності певних патологій. особливостей гігієни порожнини рота і від своєчасного звернення людини до медичної клініки для лікування.

Причини появи захворювань ясен

Хвороби ясен – це ціла група різних захворювань, серед яких найбільш часто зустрічаються "гінгівіт" і "пародонтит". Хвороби протікають практично непомітно, запалень явних не спостерігається.

Симптоми захворювання пародонту

Найперші з симптомів, які можуть вказувати на захворювання пародонту, вважаються:

  • Покалювання в області ясен і свербіж.
  • Оніміння і кровоточивість ясен.
  • Збільшення в розмірах міжзубних сосочків.
  • Утовщення краю ясен.
  • Відшарування ясен від основи зубів.
  • Рухливість зубів і оголення шийки зуба.

Якщо відсутнє своєчасне і сучасне лікування пародонту, тоді це може з плином часу призвести до втрати зуба, виникнення осередків інфекції в порожнині рота, до зниження імунітету, а також до розвитку інших ускладнень. Тому досвідчені стоматологи рекомендують своєчасно звертатися до клініки, якщо ви помітили перші симптоми цього поширеного сьогодні захворювання. Лікування невідкладних станів у пародонтології може знадобитися при занедбаному стані захворювання.

Коли потрібно звертатися до пародонтолога

До пародонтолога слід звернутися, якщо в порожнині рота великої кількості зубного каменю і спостерігається рухливість зубів, а також поганий запах, який зберігається тривалий час і не проходить. Пародонтологія лікування ясен дуже ефективна, коли пацієнт своєчасно звернувся за медичною допомогою.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку