Причини і симптоми тонзіллофарингіту

Тонзіллофарингіт — це патологічний стан, який супроводжується одночасним запаленням небних мигдалин і задньої стінки горлянки. Крім больового синдрому, локалізованого в горлі, пацієнт може зіткнутися і з іншими, неспецифічними проявами. Важливо розібратися в різноманітності симптомів.

Як виявляється хвороба

Найчастіше гострий тонзилофарингіт дає про себе знати подібними проявами:

  • висока температура близько 38-39 градусів;
  • загальна слабкість, головний біль, диспепсичні розлади — наслідок загальної інтоксикації організму;
  • регіонарний лімфаденіт — ущільнення або збільшення лімфатичних вузлів;
  • ангіна задньої стінки горлянки (виражена краснота слизовою);
  • набряклість мигдалин, небних дуг і м'якого неба.

Найпоширеніший симптом — це біль при ковтанні, що віддає у вухо. У багатьох пацієнтів ознака комбінується з мерзенністю голосу і петехіями на слизовій оболонці.

Бактеріологічне дослідження

При першій же підозрі на патологію (наприклад, дискомфорт при ковтанні і болі в горлі) слід звернутися до фахівця. Крім специфічного симптому у вигляді висипу в горлі, який з великою ймовірністю вказує на дану патологію, в діагностику входить і бактеріальне дослідження:

  1. взяття мазка з носоглотки.
  2. посів отриманого матеріалу на поживні середовища.
  3. ідентифікація збудника.
  4. підбір антибіотика.

Точність такого тесту практично дорівнює 100%, первинна оцінка результатів проводиться через добу після посіву, остаточна ідентифікація — через 2-3 доби.

Бактеріальний посів важливий для раціональної терапії протимікробними препаратами, адже емпіричний підбір ліків не завжди дозволяє призначати правильний засіб. В іншому випадку пацієнт не тільки не позбудеться хвороби, але ще й набуде резистентності до певного антибіотика.

Діагностика вірусного ОТФ

Як вказують фахівці, основна мета діагностики ОТФ — це розрізнити вірусне, грибкове і бактеріальне походження хвороби. 

Якщо бактеріальний культуральний посів не дав результатів, застосовують експрес-тести на поверхневі антигени. Подібні аналізи засновані на одному з методів:

  • імуноферментний аналіз;
  • імунохроматографія.

Як правило, фахівець отримує результат вже через 5-10 хвилин після проведення тесту. Чутливість даного методу коливається від 94% до 97%, що також вважається дуже високим показником.

Діагностика мікотичного ОТФ

Ідентифікація дріжджеподібних грибів роду Кандида в якості збудника хронічного тонзіллофарингіту проходить за таким же принципом, як і звичайний бактеріальний посів.

Фахівцеві також потрібно взяти мазок з небної мигдалини до ранкового туалету порожнини рота (бажано натощак). Частина висівається на агар-агар з додаванням поживних компонентів для можливих бактерій, інша частина — на середу, яка оптимальна для зростання грибкових колоній. Ідентифікація результату проводиться через 24-72 години.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку