Різновиди травм зубів

У процесі активних ігор або випадкових подій нерідко відбуваються травми. Правильна тактика нас, дорослих, призведе до того, що зросте ймовірність порятунку постійного зуба або полегшить ведення подібних травм.

Діти - це люди з незвичайним запасом енергії, якій необхідний викид. І в кожного цей процес відбувається по-різному.

При різних рухливих іграх, падіннях, звичці гризти тверді предмети, горіхи і сухарики часто трапляються травми зубів і щелеп у дітей. Вони являють собою порушення анатомічної цілісності емалі, оточуючих її тканин або зміни положення зуба в зубному ряду. У 32% такі пошкодження служать причиною руйнування, часткової або повної втрати передніх зубів.

Види травм зубів

Залежно від тривалості впливу провокуючого фактора буває хронічна і гостра травма зуба. Перший вигляд виникає при тривалому впливі причини, другий – при одномоментному. 

Забій зуба

Забій у стоматології є механічним впливом на зуб без пошкодження його цілісності. Часто він супроводжується хворобою при надкусуванні. При огляді виявляється незначна рухливість травмованого зуба. Прикус при цьому залишається незмінним.

Забій зубів у дітей може призводити до розриву судинного пучка, крововиливу в пульпу. Тому важливо своєчасно звернутися до фахівця.

Вивих зуба 

Вивих – це зміщення зуба в лунці. Воно виникає тоді, коли на зуби людини йде вплив травмуючої сили в бічному або вертикальному напрямку. Вивих буває трьох видів.

Повний вивих

Найбільш складна травма. Внаслідок пошкодження зуб повністю випадає з альвеоли. Якщо протягом найближчої години звернутися до професійного лікаря можлива реплантація постійного зуба.

Неповний вивих

Відбувається при різкому струсі щелепи. Найбільш характерні приклади – невдалий стрибок або падіння.

Зуб залишається на місці, але навколишня його сполучна тканина надривається. При цьому можна відчути, як зуб хитається при дотику язиком або пальцем. Десна кровоточить, а біль з'являється лише при укусі чогось дуже твердого.

Вколочений вивих

Цей тип пошкодження характеризується комплексними порушеннями в сполучній і кістковій тканині, що оточує зуб.

Сам зуб руйнує цілісність альвеоли і йде в губчасту речовину щелепи. При цьому він механічно утримується в кістці за рахунок заклинювання. Спостерігається розрив зв'язок, можливе пошкодження зубного нерва і помірна кровотеча з десни. Навіть легкий дотик викликає гострий біль.

Пульпа зуба в більшості випадків залишається цілою, але, якщо зуб пішов глибоко, вона може бути пошкоджена тертям об кістку.

Перелом зуба

Це механічне пошкодження цілісності коронкової або кореневої частини зуба. 

Відлом коронки

При такій травмі певною мірою руйнується верхня частина зуба. Відбувається скол шару емалі, дентина і цементної речовини кореня. Зазвичай у цьому випадку на пошкоджену ділянку ставлять пломбу.

Перелом кореня зуба

Переломи кореня зустрічається набагато рідше відлому коронки.

Якщо сталася травма зуба з його повним випаданням-знайдіть зуб, промийте його чистою водою, не очищаючи нічим механічно і постарайтеся акуратно його помістити назад у лунку зуба. Незалежно від того, чи вдалося вам це зробити чи ні, без уповільнення зверніться до стоматолога. Цей постійний зуб можливо ще можна буде реплантувати (Встановити на своє місце).

Ці рекомендації для тих батьків, які хочуть зберегти зубки дитини здоровими і ми раді, що це саме Ви!

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку