Вазотомія: що це таке, як проходить процедура

Вазотомія – хірургічна процедура, яка проводиться в нижніх раковинах носа для зняття застою в судинних сплетіннях і повернення еластичності стінкам судин.

У разі постійної закладеності носа і ускладненого дихання слід звернутися до лікаря для обстеження і призначення відповідного лікування, яке може включати і вазотомію.

Вазотомія – показання до оперативного втручання

Деякі хронічні запальні процеси в носовій порожнині, незалежно від етіології, зачіпають сплетіння судин, викликаючи застійні явища. Власне вони і є основним показом до вазотомії.

Развитие различных ринітів, а також медикаментозного нежитю, викликаного некоректним використанням судинних ліків призводить до втрати еластичності стінок судин. Саме тому в їхніх сплетіннях накопичується кров, з'являється стійка набряклість у порожнині носа і велика кількість зсідів, а у пацієнта знижується можливість дихання через ніс. 

Тривале перебування хворого в такому стані робить консервативну терапію малоефективною. У цьому випадку фахівець в області отоларингології призначає хворому традиційну вазотомію або операцію з використанням інноваційних методик.

Основні показання до оперативного втручання

Фахівці призначають вазотомію при різних видах порушень дихання носом, алергічному, гіпертрофічному або вазомоторному риніті. Операція дозволяє забезпечити нормальне надходження повітря в пазухи верхньої щелепи. 

Протипоказання

Вазотомію дітям і дорослим не призначають при:

  • порушеннях, що впливають на згортання крові;
  • гострих захворюваннях, викликаних інфекцією;
  • менструації. 

Методики проведення вазотомії 

Під час оперативного втручання хірург розсікає або руйнує судини, не пошкоджуючи слизову оболонку в носі. Після процедури спостерігається зменшення судин і значне зниження набряклості до її повного зникнення, що дозволяє пацієнту вільно дихати носом. 

У сучасній отоларингології використовуються такі методи вазотомії: 

  • Операція з використанням плазми. Методика заснована на застосуванні плазми, яка утворюється при впливі струму на сольовий розчин. Плазма не руйнує слизову в порожнині носа за рахунок невеликої глибини впливу на тканини. Пацієнт після такої операції практично не відчуває біль, швидко проходить реабілітацію та стаціонарне лікування. 
  • Інструментальне оперативне втручання. В ході класичної операції з вазотомії фахівець видаляє пошкоджену слизову в порожнині носа. Для процедури використовується місцева анестезія, після операції пацієнт проходить стаціонарну реабілітацію. 
  • Вазотомія лазером. Малотравматична сучасна методика, яка все частіше використовується у вітчизняних клініках. Процедура практично безболісна і досить доступна за ціною. При цьому реабілітація пацієнта проходить дуже швидко. 
  • Радіохвильова методика. Для лікування пацієнта використовується радіохвиля. Крім того, в ході процедури виконується запайка судин, що виключає можливість кровотечі. Після операції у пацієнта немає побічних ефектів, а відновлення проходить дуже швидко.nbsp;
  • Лікування ультразвуком. Процедура заснована на використанні УЗ-хвиль для руйнування слизової та усунення пошкоджених судин. 
  • Гальванокаустика нижніх носових раковин – сучасна процедура, яка передбачає використання спеціального обладнання для припалювання слизової, в результаті чого знижується набряклість і відновлюється дихання. 

Слід пам'ятати, що вазотомію повинен проводити кваліфікований фахівець, який має доступ до найсучаснішого обладнання. Операція проводиться тільки після комплексного обстеження і постановки діагнозу.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку