Шкідливі звички в ортодонтії: види, профілактика звичок у дітей

Ортодонтія і шкідливі звички у дітей тісно пов'язані, адже через них часто виникають і розвиваються зубочолосні порушення і деформації. Формування шкідливої звички призводить до дуже неприємних наслідків: відбувається парафункція м'язів, зміщується нижня щелепа, порушується положення деяких зубів, змінюється форма рядів, порушується прикус.

Від батьків потрібен ретельний моніторинг і постійна профілактика появи небезпечних для здоров'я звичок, а також відвідування регулярних оглядів біля ортодонту - такий підхід допоможе уникнути значних проблем із зубами.

Види шкідливих звичок у дітей

Фахівці в галузі ортодонтії поділяють всі шкідливі для зубів звички на кілька основних видів. Залежно від наслідків, до яких може призвести звичка, рекомендуються ті чи інші профілактичні заходи, а також призначається відповідний курс лікування, якщо патологія вже проявила себе.

Звички смоктання

Такі звички формуються через незадоволений сосальний рефлекс, недостатнє або навпаки тривале годування.

Смоктання пальця

Смоктання пальця може призвести до появи неправильного прикусу. Малюк починає смоктати пальці, коли йому не дають соску, передчасно відривають від грудей і, в деяких випадках, мимоволі. Батьки повинні своєчасно усунути залежність, щоб звичка не вплинула на прикус. 

Смоктання сторонніх предметів

Смоктання різних предметів – шкідлива звичка, вплив якої на зуби дуже істотний. Без уваги батьків, малюк постійно тягне в рот навколишні предмети, що негативно впливає на формування прикусу і всього зубочолостного апарату.

Часті прикушування язику і доль

Прикушування нижньої, верхньої губи і язика може призвести до деформацій щелеп. Патологічна звичка кусати слизову рота з'являється через розвиток різних соматичних захворювань, як у дітей, так і у дорослих. 

Інфантильний тип ковтання

При інфантильному типі ковтання у малюків спостерігається прокладання язика між зубами верхнього і нижнього рядів: в цьому випадку може сформуватися відкритий прикус. До того ж, така патологія характеризується надмірною напругою м'язів рота і шиї, що неприпустимо. Процедура виправлення неправильного прикусу допоможе відновити природне положення зубів.

Прокладання язика між зубами

Прокладання язика між зубами призводить до порушення прикусу. Шкідлива звичка формує відкритий прикус, який згодом складніше піддається лікуванню. Своєчасне усунення таких дій малюка створює всі умови для нормального розвитку зубів і щелепного апарату.

Аномалії функції

Це комплекс проблем функціонального характеру, які не контролюються дитиною. Боротьба з такими патологіями необхідна вже в самому ранньому віці, тому батьки зобов'язані стежити за будь-якими змінами в поведінці малюка.

Неправильне ковтання і звичка тиснути язиком на зуби

Такі порушення переміщення їжі, як неправильне ковтання і тиск язиком на зуби, негативно впливають не тільки на нормальний розвиток зубів, але і можуть призвести до різних негативних наслідків для шлунково-кишкового тракту.  

Порушення функції дихання (ротове дихання)

Порушення дихальної функції у разі несвоєчасного звернення до фахівців може призвести до важких ускладнень. 

Порушення функції дихання внаслідок захворювань ЛОР-органів 

Дихальна функція у дітей може порушитися при розвитку різних хронічних і гострих запальних процесів, що вражають носоглотку. У разі появи симптоматики хвороби, необхідно негайно звернутися до отоларинголога

Порушення функції жування у дітей

Ліниве жування призводить до зниження функціональної жувальної ефективності і появи різних деформацій в лицьовому скелеті. 

Порушення функції мови

Шкідливі звички дітей можуть закінчитися неправильним прикусом, що в свою чергу несе в собі небезпеку появи порушень мови, які буде вкрай складно виправити. 

Часті зубочолостні аномалії

Щоб не зіткнутися з зубочолосними аномаліями у дитини, слід викорінювати шкідливі звички у дітей і відвідувати ортодонту в разі появи будь-яких ознак патології. 

Перехресний прикус

Такий прикус небезпечний підвищеним травматизмом для різців, а ігнорування проблеми може закінчитися пародонтальними ураженнями і сколами зубів.

Нудність зубів

Ортодонтична патологія, яка характеризується наявністю зубів занадто великого розміру. Порушення в деяких випадках пов'язане з формою щелепи або ранньою втратою молочних зубів.

Гіпо- або гіпердонтія

Аномалія виявляється недостатньою або зайвою кількістю зубів, іменованою надкомплектні зуби. 

Профілактика ортодонтичних проблем

Прикушування губи, звичка кусати щоки та інші дії дитини, які можуть призвести до негативних наслідків необхідно виявляти і швидко усувати. Зовсім маленькі діти повинні перебувати під постійним наглядом і контролем, а для дітей старші існують певні методики, що дозволяють ефективно боротися зі шкідливими звичками.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку