Аденоїдні вегетації у дітей

Гландам в організмі відведена захисна функція – вони є важливою частиною імунної системи і першими реагують на появу в носоглотці різних хвороботворних мікроорганізмів.

Аденоїдна вегетація спостерігається при розвитку запального процесу в лімфоїдній тканині внаслідок впливу агресивних подразників.

Що таке аденоїдні вегетації у дітей?

При аденоїдних вегетаціях у дітей розростається носоглоточна мигдалина через вплив різноманітних зовнішніх факторів: алергенів та інфекцій. В отоларингології прийнято виділяти перший ступінь захворювання, який піддається консервативному лікуванню та аденоїдні вегетації 2 і 3 ступеня - тут можлива поява значних ускладнень.

Ознаки аденоїдів часто можна спостерігати у дошкільнят і школярів у молодших класах. Підлітки і дорослі досить рідко страждають від цього захворювання – з часом гланди зменшуються в обсязі. 

Збільшена глоточна мигдалина

Аденоідіт – запальний процес у мигдалині, що протікає в гострій або хронічній формі. В основному, з'являються аденоїди і розвивається запалення в разі гострого перебігу будь-якого інфекційного захворювання. 

Чому аденоїди ростуть?

Аденоїдні розростання - надмірно збільшене розбещення тканини, яке найчастіше зустрічається у дітей.

Чому стікають і ростуть аденоїди? Розростання спостерігається при:

  • частої захворюваності на гострі респіраторні інфекції;
  • персистенції хвороботворних мікроорганізмів в області носоглотки;
  • алергії;
  • недостатньої аерації в носоглотці;
  • незадовільній роботі імунної системи;
  • ураженні інфекціями, що розвиваються всередині клітин.

Крім того, причини розростання аденоїдів можуть ховатися в незадовільній екології, несерйозному ставленні до фізкультури і загартовуючих процедур.

Діагностика

Діагностику розростання лімфоїдної тканини проводять за допомогою ендоскопії. Ендоскопічний огляд дозволяє виявити симптоми аденоїдів у дітей, оцінити загальний стан гланд і їх розміри. Крім ендоскопії пацієнтам проводять і ряд лабораторних досліджень, а саме: загальний аналіз крові і сечі, риноцитограму, аналіз крові на антитіла (якщо є симптоми аденоїдів і, одночасно, підозра на можливість зараження неспецифічними збудниками, які розвиваються всередині клітин).

Чи треба оперувати дитину за наявності аденоїдів?

Що таке аденоїди у дітей і наскільки неприємно це захворювання знає кожен батько, який зіткнувся з даною проблемою. Іноді консервативне лікування не допомагає, тому лікарі використовують радикальні методи лікування хвороби. Стійка гіпертрофія лімфоїдної тканини веде до призначення пацієнту операцію аденотомія по видаленню аденоїдів. 

Тут форма блакитна.

Операція призначається при:

  • назальної обструкції;
  • частих запальних процесах, що вражають носоглотку;
  • захворюваннях, які ускладнюються хронічною гіпоксією;
  • постійних затримках дихання уві сні.

Глоточній мигдалині відведена важлива роль у захисті організму від різних інфекційних захворювань, тому необхідна профілактика аденоїдів, яка включає: своєчасне лікування гострих респіраторних захворювань, заняття фізкультурою і загартовування.

Ціни на послуги:

Найменування послуги: Ціна:
Консультація ЛОР-лікаря (акція) 500 грн
Консультація ЛОР-лікаря з ендоскопічним оглядом (акція) 600 грн
Консультація ЛОР-лікаря з виїздом додому 1200 грн
Аденотомія дітям 13000 грн
Аденотонзилотомія дітям 15000 грн
Тонзилотомія дітям 15000 грн
Розтин фурункулу 800 грн
Видалення сірчаних пробок (2 вуха) 400 грн
Більше інформації ви знайдете у разділі Ціни

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку