Види та причини аномалій форм зубів

Хороші зуби – це не тільки приваблива посмішка. Це ще й можливість довгий час обходиться без серйозного протезування. Однак іноді під час росту виникають аномалії форми зубів, і виявлення цих аномалій розвитку має більше значення.

Причини аномалій форми зубів

Аномалії, такі як підвищена стираємість зубів або гіперплазія емалі, часто є генетичними відхиленнями. Але іноді вони можуть бути викликані травматичними, запальними, хімічними або алергічними процесами в порожнині рота, які просто усунути класичними методами стоматології. Також до причин можна віднести внутрішньоутробні захворювання, наприклад, сифіліс або розлади ендокринної системи.

У молочних і постійних зубах дітей і підлітків можуть виникати різні відхилення від нормального розвитку, чому активніше утворюється камінь на зубах, або виникає патологічна стираємість зубів. Ці порушення розвитку можуть впливати на кількість, форму або колір зубів.

Наша робота - розпізнавати ці зміни, щоб мати можливість оцінити наслідки на ранній стадії.

Аномалії форми зубів

Зуби Фурньє

Зазвичай ця аномалія з'являється у верхніх центральних різцях, де утворюється брак емалі в центральній частині зуба. Сам дентин має тонкий шар емалі або взагалі не покритий нею. Коронки бочкоподібні і маю напівлунну виїмку по краю кромки.

Зуби Гетчінсона

Зуби Гатчінсона (Гетчінсона) – це аномалія характерна для верхніх центральних різці, які можуть мати зазубрини. Також вона зазвичай супроводжується витонченням і зміною кольору емалі по краю кромки.

Зуби Пфлюгера

Аномалія зубів Пфлюгера проявляється при недорозвиненні дентина і зміні форми коронки. Перші великі корінні зуби мають розмір шийки коронки більше, ніж біля жувальної поверхні, а самі бугри недорозвинені. Така аномалія зубів ще називається мікродентія.

Шиповидні зуби

Зазвичай аномалія шиповидних зубів належить до центральних і бічних різців верхньої щелепи, а також до бічних різців нижньої щелепи, які набувають конусовидної форми.

Гіперплазія емалі

Це так зване надлишкове утворення твердої тканини. При такій аномалії на зубах утворюються емальні нашарування різних форм, які можуть досягати 5 мм в діаметрі.

Гігантські зуби

Макродентія або гігантські зуби виявляються у збільшенні розміру зубів. Найчастіше це стосується центральних або бічних різців верхньої або нижньої щелепи.

Потворні зуби

Аномалія може проявляти себе в різних формах, починаючи від вигинів зуба і закінчуючи зміною виду коронки.

Профілактика розвитку аномалій форми зубів

Правильне формування зубів у нашому організмі залежить від достатньої кількості вітамінів і мінералів, зокрема кальцію, магнію і фтору. При внутрішньоутробному розвитку дитини майбутній мамі в першу чергу слід приділити увагу правильному харчуванню з постійним отриманням цих елементів у їжі.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку