Що таке імплантація зубів

Що таке імплантація? Це хірургічна процедура, в ході якої виконується установка імпланта у верхню або нижню щелепу, після чого фахівець ставить на нього зубний протез.

Імплантація – найпрогресивніша методика, що дозволяє відновити пошкоджені або відсутні зуби. Стоматологічні клініки по всьому світу успішно і ефективно використовують дану процедуру.

Види імплантації зубів

Сучасна стоматологія пропонує такі види стоматологічної імплантації зубів:

1. Одноетапна імплантація з негайним навантаженням

Одноетапна імплантація зубів – як це відбувається. У процесі миттєвої імплантації імплант вживлюється замість ураженого зуба відразу після його видалення. Експрес-методика залежно від діагнозу може використовуватися таким чином:

  1. Встановивши штифт, лікар ушиває ясна і наступні маніпуляції проводить, коли вони повністю заживають. 
  2. Фахівець ставить не тільки імплант, а й формувальник ясен для збереження їх природного контуру. 
  3. Встановлюється тимчасова коронка до моменту інтеграції (приживлення) імпланта, після замінюється на постійну.

2. Двоетапна імплантація з відтермінованим навантаженням

Найбільш поширена методика, що включає наступні етапи:

  • хірургічне втручання – стоматолог встановлює зубний імплантат;
  • ортопедія – лікар фіксує абатмент і коронку.

Таке лікування займає досить багато часу (від 2 до 6 місяців), але є надійним і ефективним, адже зубні імплантати замінюють зуби, які видалені або сильно пошкоджені.  

Як відбувається вживлення нового зуба

Згідно з методикою, в кістку щелепи пацієнта встановлюється імплант. Після чого, між вживленим штучним коренем і зубною коронкою з цирконію, кераміки або металокераміки, виконується установка проміжної ланки – абатменту. Такі зуби володіють високим ступенем міцності, естетичністю і, природно, не схильні до якихось захворювань. В цілому, імплантована конструкція має всі переваги справжнього зуба і позбавлена від його недоліків. 

Скільки часу йде на імплантацію

Кваліфікований стоматолог встановлює імплант досить швидко (від 15 хвилин). А повне лікування займає від 2-х тижнів до 6 місяців залежно від медичних показань і обраного способу імплантації.

Чи болюча імплантація зубів?

Для знеболювання під час імплантації використовують:

  • місцеву анестезію;
  • седацію;
  • загальний наркоз.

Частіше за інші методики використовують анестезію місцевої дії. Але в такому випадку, пацієнт відчуває невеликий дискомфорт - це правда про імплантацію зубів. Якщо людина боїться і хвилюється, стоматологи використовують седацію, медикаментозний сон або загальний наркоз. 

Також загальну анестезію застосовують у таких випадках:

  • необхідне встановлення великої кількості імплантів;
  • у пацієнта алергія на місцеві знеболюючі препарати;
  • під час лікування проявляється неконтрольований блювотний рефлекс;
  • пацієнт боїться стоматологічних процедур, є можливість панічних атак; 
  • хворий має неврологічні та психічні захворювання.

Переваги та недоліки імплантації

Деякі пацієнти, незважаючи на виняткову ефективність і надійність методу, упереджено ставляться до імплантів. Імплантація практично справжнього зуба викликає тривогу, тому люди використовують знімні або мостовидні протези. Методика має деякі недоліки і явні переваги, які варто висвітлити трохи детальніше. 

7 причин встановити імпланти

Що таке імплант у стоматології і чому процедура така популярна? Імпортувати – кращий сучасний метод заміни втрачених зубів з наступних причин:  

Естетичність

Якісні зубні коронки практично неможливо відрізнити від натуральних зубів – це може зробити тільки фахівець в області стоматології. У той же час, власні зуби досить сильно відрізняються від встановлених мостів і знімних протезів. 

Швидке звикання

Пацієнти швидко звикають до встановлених зубів – через кілька днів вони перестають відчуватися як чужорідне тіло. До знімних протезів і мостів складно звикнути за рахунок особливостей їх конструкції. 

Навантаження на кістку

Завдяки імплантації, забезпечується оптимальне навантаження на кісткову тканину, тому вона не атрофується, що дозволяє виключити втрату сусідніх зубів. Інші види протезування в деяких випадках призводять до різних деформацій кісток.  

Харчування

Штучні зуби дозволяють повноцінно харчуватися на відміну від знімних і мостоподібних протезів, які іноді випадають у процесі пережовування їжі. 

Довговічність

Кращі компанії-виробники гарантують довічну експлуатацію своїх імплантів. Коронка вимагає заміни не раніше, ніж через 10 років. А самий передовий міст прослужить від 5 до 8 років. Заміна протезів знімного типу відбувається практично щорічно. 

Догляд як за натуральними зубами

Штучні зуби потребують щоденного догляду та регулярного відвідування стоматолога для проведення профілактичного огляду. Догляд за мостами і знімними протезами більш складний.

Профілактика

Імпланти є профілактикою пародонтозу: прилеглі з віддаленим зуби після встановлення штучного кореня і коронки залишаються нерухомими.   

Недоліки імплантації

Методика постійно вдосконалюється, але все ж має ряд недоліків. 

Протипоказання

Деяким категоріям пацієнтів метод протипоказаний, тому перед процедурою необхідно пройти комплексне обстеження, щоб виявити можливі порушення в роботі організму. 

Операція

Встановлення імпланта – це хірургічна операція, яка несе в собі певні ризики. Крім того, іноді для вживлення не вистачає кістки, тому використовують кісткову пластику і синус-ліфтинг, що призводить до застосування антибіотиків.

Загоєння

Рана після операції заживає досить довго – імплантат зростається з кісткою, тому пацієнт обмежений у деяких своїх діях і зобов'язаний виконувати рекомендації стоматолога.  

Ризики

Кожна методика, пов'язана з оперативним втручанням, певною мірою ризикована. У дуже рідкісних випадках пацієнт може бути інфікований або мати алергію на метал. Для мінімізації ризиків варто звертатися за допомогою до кваліфікованих фахівців з хорошою репутацією.

Вартість

Імплантація– це звичайно не вирощування зародку зуба, але її вартість досить висока через складність методики і дорожнечу якісних матеріалів. 

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку