Діагностика в ортодонтії - що входить і навіщо робити

Ортодонтія – досить спеціалізована область стоматології і перш, ніж планувати лікування, необхідна консультація і ретельна діагностика ротової порожнини.

Плануючи лікувальні заходи, фахівцеві необхідна вся інформація про патологію та стан здоров'я пацієнта. Лікування без ортодонтичної діагностики може призвести до тяжких наслідків, тому досвідчені ортодонти перед будь-якими терапевтичними маніпуляціями проводять комплексне обстеження.

Цілі та завдання ортодонтичного лікування

Фахівці в галузі ортодонтичного лікування дітей і дорослих використовують всі доступні засоби і методики, що дозволяють отримати такі результати:

  • нормальне співвідношення нижньої і верхньої щелепи;
  • правильне положення зубних рядів;
  • коректна робота зубів і щелеп; 
  • необхідні естетичні характеристики обличчя.

Діагностика в ортодонтії – обов'язкова складова лікування, адже від правильного діагнозу залежить успіх і ефективність терапевтичних процедур. Чи потрібна консультація ортодонту при протезуванні зубів? Звичайно. Без консультації кваліфікованого лікаря протезування краще не проводити, особливо, якщо у пацієнта були виявлені будь-які патології, пов'язані з ортодонтією. 

Що робить стоматолог-ортодонт

Що ж робить компетентний стоматолог-ортодонт? Під час первинного опитування ортодонтичного хворого фахівець отримує інформацію про стан здоров'я пацієнта, після чого призначає комплекс діагностичних досліджень, спрямованих на постановку правильного діагнозу

Етапи ортодонтичної діагностики

Діагнози в ортодонтії ставляться після проведення певних діагностичних процедур, які дозволяють лікарю отримати максимально повну інформацію про патологію і розробити ефективний план терапії. 

Зняття зліпків з зубів – 3D сканування

Зліпки в ортодонтії та цефалометрія необхідні для отримання інформації про положення зубів у кістці, терапевтичний стан зубів і коріння. 3D діагностика дозволяє дати оцінку причин дефектів прикусу і допомагає прийняти рішення про використання тієї чи іншої лікувальної методики. 

Ортопантомограма

Дане позаротове рентгенівське дослідження засноване на круговій зйомці голови, яка зафіксована в ортопантомографі за допомогою спеціального власника. Безпечна і цілком комфортна процедура не займає багато часу.

Телерентгенограма

Ця методика використовується для складання максимально ефективного лікувального плану, проведення щелепно-лицьового оперативного втручання, корекції дефектів, пов'язаних з положенням зубів. Наприклад, при постановці ортодонтичних імплантів необхідні аналізи і в обов'язковому порядку телерентгенограма. 

Комп'ютерна томограма

Іноді для постановки діагнозу в галузі ортодонтії потрібна томограма. Знімок щелепи для ортодонту необхідний, щоб спланувати лікувальну процедуру, наприклад, переміщення непрорізаних зубів.

Фотопротокол (діагностичні фотографії)

Знімки щелепи для ортодонту за допомогою фотоапарата досить важливі. Вони дозволяють контролювати зміни і якість терапії. На етапі постановки діагнозу фотографії дають можливість візуалізувати норму або патологію. В ході діагностичних заходів робляться знімки зубів при сумнівнутих і розомкнутих щелепах під різним кутом для отримання необхідної інформації про стан зубочелюстного апарату.  

Лицьова естетика

Ціна правильно проведеного ортодонтичного лікування – красива посмішка і високі естетичні характеристики обличчя. Лицьова естетика є однією з основних цілей ортодонтії. При складанні лікувального плану фахівець повинен враховувати особливості особи та посмішки пацієнта, які потрібно зберегти або виправити, якщо спостерігаються будь-які порушення.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку