Діастема: чому виникають щілини між зубами?

У стоматології вважається, що діастема - це проміжок між двома передніми різцями. У просторіччі цей проміжок ще називають « мавпою розрив ». Багато хто думає, що з цим проміжком між зубами нічого не можна вдіяти, але при правильному лікуванні можна його закрити.

Нижче ви дізнаєтеся, як прибрати щілину між зубами, а також про методи профілактики діастеми   і її симптомах.

Причини появи діастеми

Існують різні типи щілин між зубами. Справжня діастема - це спадковий проміжок. Часто він створюється вже в молочному прикусі.

Крім того, бувають проміжки між фальшивими зубами », які виникають в результаті надлишкового простору в щелепі або зміщення центральних різців. Останнє часто відбувається через виражену вуздечку губу. Найбільш частою причиною діастеми є неправильне положення зубів при зрості.

Також актуальна невідповідність ширини зуба розміру альвеолярного гребеня. Деякі проміжки між зубами не з'являються до старості.

Стоматологічна клініка Profident Junior пропонує рішення - пластика вуздечки губи.

Зубні щілини у дітей не рідкість. Вони виникають, коли верхні різці виходять з щелепи. Часто вони знову закриваються, як тільки починає формуватися щелепа. Якщо проміжки між зубами не закриваються, причиною можуть бути шкідливі звички в ортодонтії: смоктання великого пальця, дихання через рот або вуздечка губи. Багато проміжків між зубами пов'язані з міграцією зубів і втратою кісткової маси.

Чим відрізняється діастема від трьоми

Стоматологи кажуть, що діастема - проміжок між центральними різцями, а трьома - це проміжок між будь-якими іншими зубами. Характер цих проміжків може бути однаковим або відрізнятися навіть для одного пацієнта.

Етимологія виникнення цих проміжків частіше за – спадкова або придбана – частіше за   всього однакова і способи лікування та профілактики для обох аномалій зазвичай застосовуються одні й ті ж.

Симптоми діастеми

Якщо ви спалите щелепи, ваші верхні і нижні зуби повинні стикнутися. Вони підтримують один одного, наприклад, при жуванні. Якщо в зубному ряду є щілина, зуб не знайде протилежного полюса.

Якщо через щілину між зубами немає належного контакту із зубами, виникає неправильний прикус: сусідні зуби можуть потрапити в щілину, що утворилася, або відповідні протилежні зуби можуть ворожнечі. у щілину. У цьому випадку говорять про « подовжене » зубі, який прагне знову увійти в контакт із зубами.

Відповідні протилежні зуби також можуть вирости в напрямку до проміжку між зубами, так би мовити, тому що вони прагнуть знову увійти в контакт із зубами. Це створює так званий подовжений зуб. Зуби, що сусідять з щілиною, також нахиляються у вільний простір. Прикус серйозно порушений, тому що похилі і подовжені зуби викликають неправильний або ранній контакт між зубами верхньої і нижньої щелепи.

Діагностика

Пацієнтам з розривом зубів слід проконсультуватися зі своїм стоматологом. Це діагностує і оцінює існуючу щілину між зубами.

До методів визначення зазвичай відносять апаратне визначення прикусу, прицільне рентгенографування, ортопантомографію, зняття зліпків зубів і щелепи, а також створення діагностичних моделей.

На підставі цього діагнозу визначається оптимальний курс дій для кожного окремого випадку. Тип лікування також залежить від фінансового становища пацієнта. В принципі, лікування в ортодонту, ймовірно, є найбільш сприятливим для зубів підходом.

Методи лікування

Терапевтичний метод

Для закриття діастеми може рекомендуватися метод розширення зуба. Дантист наносить на зуб світловідтверджувані високоефективні полімери. Вони змінюють форму зуба, не пошкоджуючи речовину зуба. Хороший результат вимагає деякої ручної праці, але цілком можливий. Таким чином можна дуже недорого і ефективно закрити щілину між зубами.

Ортопедичний метод

Перевага ортодонтичної корекції полягає в тому, що вона зберігає речовину зуба. У рамках такого лікування пацієнт повинен бути готовий носити такі пристосування як підтяжки. Переміщення зубів можливе тільки шляхом контрольованого додатку сили. У разі брекетів практикуючому лікарю доступні фіксовані і знімні моделі, які можна носити на ніч.

Хірургічний метод

Сучасний хірургічний метод зазвичай передбачає роботу лазером або френулопластику. Зазвичай він використовується при зміні росту вуздечки верхньої або нижньої губи. 

Профілактика діастеми

До методів профілактики діастеми зазвичай відносять регулярні огляди у стоматолога,   профілактику та лікування аномалій у щелепно-лицьовому відділі, а також контроль шкідливих звичок у дітей, які проявляються в порушенні прикусу та функціонуванні щелепного апарату.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку