Молочні зуби у дітей

Перші зубки формуються у малюка, ще під час вагітності мами. А їх зростання - частина розвитку та дорослішання дитини. Молочні зуби називаються тимчасовими, проте служать довго - зміна на постійні закінчується вже в 13-14 років. Тому турботі про зубки дитини, потрібно приділяти багато уваги.

Скільки молочних зубів у дітей

Тимчасових зубів зростає менше, ніж постійних – всього 20. Коли відбувається зміна молочних зубів на постійні, з'являється ще 8-12 нових зубиків. Тому молочні ростуть рідко – зберігають місце.

Вже в рік у малюка з'являються всі різці. Лікарі оцінюють розвиток за педіатричними нормами – до 2 років повинні прорізатися 16 з 20 зубів. При цьому потрібно пам'ятати: норми – усереднені показники, малюки не ростуть за методичкою.

Як лізуть зуби у дітей залежить від багатьох факторів:

  • якості харчування, балансу вітамінів;
  • часу появи першого зуба;
  • високого/низького навантаження на щелепі;
  • генетичних особливостей;
  • імунітету і перенесених хвороб.

Повний комплект може не з'явитися до 5 або вирости в 2 роки – немає причин для занепокоєння, якщо Ви регулярно проходите огляди, виконуєте рекомендації стоматологів і педіатрів. Відхилень немає, але молочні зуби у дітей не ростуть? Просто чекайте, така вже виявилася генетика.

Коли випадають молочні зуби у дітей?

Зміна зубів у дітей починається в 6. Іноді перший зубик може випасти в 5 або 7 років. Існує взаємозв'язок між початком зростання молочних зубів і випаданням – резець виріс в 5 місяців, випадати почне в 5 років.

Першими змінюються різці. У 9-11 років відбувається зміна кликів, до 12 – виростають перші і другі премоляри. Зміна молочних зубів закінчується в 13-14 років: виростають другі моляри і формується постійний прикус. Зуби мудрості, третя пара молярів, виростають останніми вже у дорослої людини.

Хворі зуби випадають швидше, ніж інтактні, здорові. Дівчатка оновлюють тимчасові зубки на корінні швидше за хлопчиків.

Пам'ятка батькам

☑️ Порожня лунка не повинна сильно кровоточити. Якщо капіляри зачеплені, достатньо прикласти стерильний тампон, поки не зупиниться кров. Відкладіть обід на 1-2 години. Пити можна несолодкі рідини, краще за – воду.

☑️ Мазати ранку антисептиками або полоскати рот не потрібно - вимиється згусток крові, що закриває лунку.

☑️ Кров не зупиняється більше 10 хвилин – зверніться до лікаря.

☑️ Щоб зміцнити коріння нових зубів, потрібно навантажувати щелепи. Давайте дитині більше фруктів і овочів, які потрібно гризти: яблука, молоду моркву.

☑️ Для зростаючих зубів необхідний кальцій. Їм багаті молочні продукти, особливо твердий сир, сир і кефір. Багато кальцію в зелені і бобових, щоб "дістати" його з продуктів - додайте в страву 10-20 грам жиру.

Цукерки дітям можна! Головне правило профілактики карієсу у дітей під час росту зубів – у роті не повинно залишатися цукру або часточок їжі.

Цукерка – це смачно і безпечно, якщо після десерту почистити зуби або прополоскати рот чистою водою.

 


Читайте також:


Порядок зміни молочних зубів у дітей

Існує універсальне правило: як ростуть зуби у дітей, в такій черговості вони випадають. Схема дає збій? Все гаразд, це особливість організму.

У половині випадків першими виростають «шістки» - моляри. Їх поява часто проходить непомітно – немає часових аналогів. Саме ці корінні зуби перші хворіють на карієс. Потрібно водити дитину на профілактичні огляди, щоб не пропустити нового «мешканця».

Після появи «шісток» порядок зростання зубів відповідає правилу:

  • центральні різці;
  • бічні різці;
  • ікла;
  • премоляри;
  • перші моляри і другі моляри.

Чи потрібно звертатися до дитячого стоматолога?

Якщо у дитини зубки ростуть без болю і запалень, достатньо ходити на регулярні профілактичні огляди кожні півроку.

Записатися на прийом до стоматологічної клініки потрібно, коли:

  • корінний зуб не ростуть довше 5 місяців. Може знадобитися ортодонтичне лікування – виправлення прикусу.
  • корінні почали рости, але молочні ще залишилися. Щоб сформувався правильний прикус, потрібно видалити тимчасові зуби.
  • молочний зуб випав через травму. Сусідні зуби можуть зайняти порожній простір і корінному нікуди рости.
  • дитина сильно скрипить зубами ночами. Через це пошкоджується емаль, тому стоматолог виписує спеціальні капи, які вдягаються на зуби перед сном.
  • обов'язково зверніться до лікаря при перших ознаках карієсу. Процес швидко йде глибоко в молочний зуб, і може перейти на зачатки корінних.

Пам'ятайте: своєчасна профілактика хвороб порожнини рота – це правильний прикус і красива посмішка. Тому стежити за зубками потрібно з дитинства.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку