Перші зубки

Як можна полегшити прорізування зубів, правила догляду за першими зубами

Безсонні ночі, але такі довгоочікувані перші зубки! Ми радіємо кожному білому бугорочку в роті у нашої дитини. І щоразу ми ставимо собі запитання: "Як можна полегшити прорізування зубів у малюка? Як позбутися болю?"

В даний момент Міжнародна Асоціація Дитячої Стоматології (IAPD) не рекомендує використовувати гелі на основі анестетиків-лідокаїн.

Чому? Адже кожен з нас бажає полегшити цей період для малюка. По-перше, полегшення буде тривати всього 2-3 хвилини, по-друге, часте нанесення таких гелів може призвести до токсичного ефекту. 

Правила догляду за першими зубами

Повноцінний гігієнічний догляд за першими зубами повинен починатися з самого їх прорізування. У чому він полягає?

  1. молочні зуби необхідно чистити 2 рази на день вертикальними рухами пальцем або щіткою з метою зняття нальоту;
  2. після кожного прийому їжі ротову порожнину слід полоскати;  
  3. прийом солодощів дитиною потрібно звести до мінімуму;
  4. пустушки перед тим, як дати малюку, необхідно ретельно промити; 
  5. відвідувати стоматолога слід не рідше 1 разу на 3 місяці.  

Важливо! Дитина до 10 років поки не може самостійно чистити зуби, тому батькам потрібно обов'язково допомагати якісно чистити зуби.

Протирання зубів і ясен малюка

Первинний догляд за молочними зубами повинен включати протирання їх поверхні і проміжків. Його потрібно здійснювати вранці за 1 годину до прийому їжі і ввечері за півгодини перед відходом до сну. Для цього використовуйте ватні диски, палички або складену в кілька шарів марлю, змочені в кип'яченій воді.  

Чому потрібно чистити молочні зуби?

Думка, що доглядати за першими зубами не обов'язково, оскільки вони все одно зміняться постійними, – помилково. Ясна потребують регулярної гігієни, а з зубної емалі необхідно знімати наліт від залишків їжі та напоїв. Це дозволяє запобігти карієсу зубів, який може бути викликаний бактеріями в ротовій порожнині. 

Які продукти корисні для перших зубів?

Правильний догляд за зубами дітей неможливий без збалансованого раціону. Він починається грудним вигодовуванням і триває прикормом, цільними овочами і фруктами, за допомогою яких малюк може розробити жувальні зубки м'язи, зв'язки і кістки щелепи. 

Для зміцнення зубної емалі необхідні кисломолочні продукти, особливо сир і тверді сорти сиру. А горіхи і зелений чай покращують кровообіг у яснах.  

Як доглядати за молочними зубами?

Перші дитячі зуби особливо сприйнятливі до патогенних мікроорганізмів, які при недостатній гігієні призводять до виникнення кариозних уражень емалі і заповнення пульпи

Догляд полягає в протиранні, застосуванні спеціальної пасти і щітки, які підходять за віком малюка. 

Вибираємо щітку і пасту для малюка 

Зубна емаль дитини до 1.5 року найбільш тендітна і ніжна. З огляду на це, потрібно в дитячих магазинах або аптеках знайти щітку зручної форми з гумовими краями, заокругленими і м'якими щетинками і довжиною чистячої поверхні не більше 1.5 см. Часто виробники вказують рекомендований вік діток (від 0 до 6 місяців, від 6 міс. до року і т. д.).

У клініці Профідент Джуніор вам підберуть правильний догляд і нададуть послугу професійна чистка зубів в Одесі!

Замість першої щітки можна застосовувати силіконовий напальчник з рельєфними виступами, але малюки часто «пробують» її на смак, частково кусаючи різцями і палець батька. 

Враховуючи те, що дитина поглинає до 70% зубної пасти зі слиною, потрібно звернути увагу на продукцію зі спеціальним складом безпечним для потрапляння в ЖКТ. Відмінними варіантами для найменших (з 0 до 6 міс. і далі) на думку педіатрів і дитячих стоматологів вважаються «Weleda», «Країна казок», «R.O.K.S. baby», «Nenedent». 

Прорізувачі для зубів

Найбільш безпечний і дієвий спосіб полегшити стан малюка - це використовувати гелеві прорізувачі, які необхідно попередньо охолодити. 

Які ж бувають прорізувачі і як їх вибрати?

На сьогоднішній момент гелевих і пластикових прорізувачів дуже багато і ми хочемо допомогти вам у цьому нелегкому завданні.

По-перше, прорізувачі повинні бути безпечними - бажано, щоб вони були округлої форми і не мати додаткових виступів, які можуть бути травматичними для порожнини рота і очей. Крім того, вони повинні бути зручними для самого малюка. І останнє - на прорізувачах нерідко є силіконові виступи, які повинні бути гладкими і не надто великими.

Також ви можете зустріти пластикові прорізувачі у вигляді зубної щітки. Зверніть увагу, що силіконові деталі на головці повинні розташовуватися по периметру, не повинні бути жорсткими, або з одного боку, виконуючи функцію зубної щітки.

Також зверніть увагу на обмежувачі, щоб уникнути травматизації порожнини рота і глибокого проникнення цього прорізувача або широку егрономічну ручку.

Силіконові напальчники

З'явився перший зубик! Як нам доглядати за ним?

Для цього існують силіконові напаличники з м'якими шипами, які дбайливо очистять зубки вашого малюка.

Силіконові напалічники існують різних розмірів, що дозволяє і татові і мамі брати участь у процесі по догляду за порожниною рота дитини.

У наших рекомендаціях ви зможете ознайомитися з можливими засобами гігієни для порожнини рота від народження дитини до появи всіх зубів.

Рекомендації: Не використовуйте гелі на основі анестетиків і починайте доглядати з першого зубика!

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку