Фурункул напередодні носа

Зниження імунітету в осінній і весняний періоди часто відбувається в поєднанні з різними простудними хворобами. У цих умовах у людини може з'явитися і таке неприємне захворювання, як фурункул напередодні носа.

Фурункул – що це?

Фурункул під носом утворюється внаслідок розвитку запального процесу, що вражає цибулину волосся. Вона запалюється за рахунок проникнення хвороботворних мікроорганізмів, після чого утворюється гнійний осередок. Інші ділянки кожного покриву значно частіше страждають від фурункулів, але все ж захворювання може зачепити і ніс або слуховий прохід.

Як виникає фурункул носа?

Фурункул біля носа розвивається з таких основних причин: 

  • інфекція заноситься в м'які тканини контактно (руки, предмети гігієни);
  • патогенні мікроорганізми потрапляють до цибулини з інфекційних осередків, які розташовуються в ділянці носа та горлянки; 
  • порушення роботи імунної системи веде до дефіциту захисного шару на шкірних покривах;
  • інвазія паразитів веде до зниження імунітету, на тлі чого розвиваються чирії в носі. 

Є і ряд інших причин появи прищу в носі на перегородці, але в основному – це інфекція, яка занесена самостійно. 

У чому небезпека фурункула напередодні носа?

Чим же небезпечний фурункул у носі і чому до цього захворювання потрібно ставитися серйозно?

Не варто забувати, що ця хвороба характеризується розвитком запалення, що зачіпає голову, тому ускладнення загрожує непередбаченими наслідками. Крім того, будь-яка інфекція, що розвивається в шкірних покривах обличчя, може через кровоносну систему потрапити в мозок. Тому фахівці категорично забороняють видавлювати чиряк у носі - це дуже небезпечно. Також, хвороботворні мікроорганізми в деяких випадках вражають венозні тканини, що призводить до важких ускладнень аж до летального результату.

Як розвивається фурункул напередодні носа?

Розвиток хвороби характеризується наступними стадіями:

  • з'являються неприємні відчуття в ураженій області;
  • відчувається наростаючий помірний або сильний біль;
  • пацієнт зауважує, що опухла спинка носа і набрякають м'які тканини; 
  • шкірні покриви біля носа червоніють, з'являється гнійник,  
  • через кілька днів поверхня гнійника розм'якшується, з'являється бліднувата ділянка, де намічається прорив гнійних виділень.

Гній може вийти не тільки в зовнішнє середовище, а й торкнутися лицьових тканин, що характеризується набряком і болісним відчуттям на обличчі. У цьому випадку вдаються до хірургічного лікування фурункула носа: його розкриває фахівець-отоларинголог. Гнойник може прорватися і сам, що також вимагає обов'язкового звернення за допомогою до лікарів.

Що робити, при підозрі на фурункул?

Якщо з'явився чирій у ніздрі, лікування не можна проводити самостійно. У терміновому порядку хворий повинен звернутися до фахівців у сфері отоларингології, які проведуть комплексне обстеження і призначать відповідне лікування. У разі, коли лікування фурункула напередодні носа консервативними методами не приносить успіху, призначається хірургічна процедура. Оперативне втручання проводиться під місцевим наркозом.

Маленькі діти проходять процедуру з використанням загальної анестезії. Це обумовлено можливою негативною реакцією малюка на розтин фурункула, що призводить надалі до незручностей при зміні пов'язки. 

Ефективність терапії у випадку з фурункулом залежить від забезпечення стабільного відтоку гною за допомогою дренажу. Після маніпуляції, що передбачає розтин гнійника, накладається волога пов'язка з розчином хлориду натрію.

Терапія звичайних фурункулів не передбачає госпіталізацію в стаціонар, пацієнту призначається амбулаторне лікування. Однак, при появі набряклості, яка зачіпає м'які тканини обличчя, слід негайно госпіталізувати пацієнта. Оптимальним варіантом буде клініка Profident Junior, де можна видалити фурункул у носі оперативно і найбільш безпечно. У цьому випадку лор-лікар швидко може провести операцію призначити відповідний курс лікування.

Слід завжди пам'ятати! При появі перших симптомів фурункула, необхідно терміново записатися на консультацію до лора, оскільки це захворювання може викликати серйозні ускладнення і навіть у деяких випадках призводить до смерті, тому не варто лінуватися здатися лікарю.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку