Мастоідіт: причини, симптоми та діагностика

Інфекція, яка потрапляє в організм людини, в деяких випадках проявляє себе абсолютно нетипово. Так, гострий середній отит може супроводжуватися супутнім захворюванням – мастоїдитом вуха.

Це запальний інфекційний процес, що вражає скроневу кістку, а точніше сосцевидний відросток.

Як розвивається мастоїдит?

У початковій стадії запалюється сосцевидний відросток і надкістниця, а також накопичується ексудат у порожнині кістки. Через появу набряклості та скупчення ексудату, інфекція закупорюється і локалізується. У цей же час спостерігається надходження в запалену область транссудативної рідини з судин, яка змішується з гнійними виділеннями і заповнює сосцевидный відросток. 

На другій стадії розвивається остеомієліт. Відбувається руйнування перегородок з утворенням однієї порожнини, яка заповнена гноєм. Пацієнт може хворіти типовою або атиповою формою мастоїдиту. Атипова форма має млявий перебіг і слабо виражену симптоматику.

Як розпізнати мастоїдит?

Чому за вухом з'явилася шишка? Патологічний процес зазвичай зачіпає тільки одну сторону, але іноді отоларингологи мають справу і з важким двостороннім перебігом хвороби. Найчастіше, запалення за вухом на кістці розвивається разом гнійним отитом

Хвороба характеризується такими симптомами:

  • почервоніння в області запалення;
  • больові відчуття і припухлість за вухом; 
  • вушна раковина відтопирюється;
  • головні болі;
  • температура тіла підвищується;
  • можливі гнійні виділення з вуха; 
  • пацієнт скаржиться на погане самопочуття і зниження працездатності.

Частіше за інших, мастоїдитом хворіють люди, у яких знижений імунітет і пацієнти, що безконтрольно приймають антибактеріальні лікарські засоби.

Якщо своєчасно не виявити хворобу, можуть з'явитися ускладнення у вигляді менінгіту, абсцесу, що вражає головний мозок, порушення іннервації лицьової області, паралічу м'язів. Хронічний мастоїдит веде до витончення або руйнування перегородок, що розділяють комірки в сосцевидном відростку.

Діагностика

Для діагностики мастоїдиту використовується візуальний огляд. Варто зазначити, що ускладнена діагностика атипової форми захворювання, коли симптоматика слабо виражена, повністю відсутня або схожа з ознаками будь-якого інфекційного захворювання. 

Вислухавши скарги при мастоїдиті, фахівець призначає додаткові лабораторні дослідження – отоскопію, мікроотоскопію, забір матеріалу для бактеріологічного посіву, рентгенографію та комп'ютерну томографію. Знімок дозволяє чітко визначити уражену гноєм область і наявність зруйнованих перегородок. Якщо це необхідно, отоларинголог залучає нейрохірурга, стоматолога, офтальмолога та інших вузькопрофільних фахівців.

Лікування

План лікування мастоїдиту розробляється, враховуючи етіологію хвороби, особливості перебігу запального процесу, вік хворого і його загальний стан здоров'я. Медикаментозна терапія заснована на використанні антибіотиків, які зупиняють запальний процес і знищують патогенні мікроорганізми. 

Для зняття больового синдрому і набряклості фахівці користуються антигістамінними препаратами, засобами, що покращують роботу імунітету і ліками, які мають протизапальну дію. 

Гнійні виділення, характерні для мастоїдиту, видаляються за допомогою скануючої або загальнополісної операції. Сосковидний відросток розкривається, комірки очищуються від виділень, виконується дренування, що дозволяє відновити кісткову структуру. 

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку