Наліт Пристлі - що це, діагностика, профілактика

Всім батькам приємно спостерігати, як їхня дитина збалансовано розвивається і регулярно посміхається, маючи красиві і здорові зуби. Але в деяких випадках навіть на здорових зубах утворюється наліт Пристлі – це відкладення темного кольору, які неможливо видалити звичайною чисткою зубів.

Що таке наліт Пристлі

Наліт на молочних зубах жовтуватого, чорного або коричневого кольору з'являється у дитини при активному розмноженні бактерій у ротовій порожнині. Наліт Пристлі часто спостерігається в ранньому віці, але буває і у дітей старшого віку. При появі відкладень зуби втрачають свою привабливість, що може негативно позначитися на психологічному стані дитини. У разі розвитку симптоматики цього неприємного явища, слід негайно звернутися до стоматолога для усунення нальоту Пристлі у дітей.

Причини появи чорного нальоту у дітей

Основні причини чорного нальоту на зубах такі:

  • Наліт Пристлі – головна причина появи відкладень. Виростаючи, дитина позбувається цієї проблеми, оскільки наліт майже ніколи не осідає на постійних зубах. Здоров'ю це явище не шкодить і характеризується, як суто естетичний дефект. 
  • Карієс – це серйозне захворювання, яке може призвести до втрати зубів. Каріозний процес супроводжується побажанням, а згодом і почорненням зубної емалі. При появі перших симптомів необхідно в терміновому порядку звернутися до стоматолога.
  • Дисбактеріоз – захворювання, яке веде до появи зубних відкладень при порушеннях в роботі травної системи. Причини хвороби – это неправильное питание, длительный прием лекарств, хронические болезни, поражающие печень или кишечник.
  • Перенасичення організму залізом. Призначення дітям препаратів, що містять залізо, веде до формування, як чорного зубного нальоту, так і відкладень, що мають темно-фіолетовий або коричневий колір.

Крім того, зуби можуть потемніти при нестачі кальцію в організмі, викликаному якимось захворюванням. В цілому, точна причина буде виявлена на обстеженні у стоматолога. 

Чи небезпечний наліт Пристлі

Чорний наліт на молочних зубах – це естетична проблема, але її не можна ігнорувати. Відкладення можуть свідчити про розвиток небезпечного для здоров'я патологічного процесу, який у запущеній формі потребує використання складних терапевтичних заходів. 

До чого призводить ігнорування проблеми

Несвоєчасне звернення до стоматолога при появі нальоту на молочних зубах призводить до таких негативних наслідків:

  • розвиток запального процесу;
  • кровоточивість ясен, яка проявляється, якщо дитина приймає їжу або чистить зуби;
  • підвищується ймовірність розвитку таких хвороб, як карієс, стоматит і пародонтоз;
  • молочні зуби з чорним нальотом дуже неестетичні, що загрожує розвитком комплексів у дитини; 
  • відкладення можуть супроводжуватися неприємним запахом з рота.

Діагностика та методи лікування нальоту Пристлі

При появі перших симптомів нальоту, слід звернутися до стоматолога, який, використовуючи сучасні методи діагностики, поставить діагноз і призначить відповідний курс лікування. Процедура під назвою видалення нальоту Пристлі виконується фахівцем за допомогою інноваційного обладнання, яке дозволяє м'яко очистити емаль, не пошкодивши її. 

Як прибрати наліт на зубах у дитини в домашніх умовах 

За рахунок жорсткої текстури, неможливо видалити наліт Пристлі в домашніх умовах. Такі спроби можуть призвести до пошкодження поверхні ясен і розвитку запального процесу. Використовуючи соду або зубний порошок, можна подряпати поверхню емалі - в майбутньому в цих місцях наліт буде накопичуватися ще більше. 

Профілактика повторної появи чорного нальоту на зубах

Профілактика появи нальоту включає: 

  • Регулярний догляд за зубами і ротовою порожниною. Немовлятам очищають ясни за допомогою ватних дисків і спеціальних силіконових насадок. Коли малюкові виповниться два роки, його потрібно привчити правильно чистити зуби за допомогою щітки і пасти, а також до регулярних полоскань після їжі.
  • Збалансоване харчування. Дієта дитини повинна включати в себе менше продуктів, насичених цукром, і більше натуральних фруктів і різноманітних овочів. 
  • Своєчасне обмеження використання соски і пляшечки. Тривале застосування цих предметів веде до появи неправильного прикусу, розвитку певної залежності, утворення так званого « пляшкового карієсу ». Якщо дитина може обходитися без соски і пляшечки - від них слід позбутися.

Крім того, слід постійно стежити за станом імунної системи дитини і підтримувати її за допомогою вітамінів, які мають благотворний вплив на здоров'я зубів і всього організму. При дотриманні цих простих рекомендацій, дитина буде завжди радувати батьків своєю красивою і здоровою посмішкою.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку