Від чого залежить колір зубів?

Відтінки зубів обумовлені дентином, який просвічує крізь емаль. З віком вона витончується. Найчастіше природний колір зубів кремово-білий, однак при наявності шкідливих звичок і неправильному харчуванні, вони стають жовтуватими, сірими або світло-бурими.

Фактори, що впливають на колір зубів

Всесвітня асоціація стоматологів визначає кольори зубів за шкалою Віта. Згідно з нею, у емалі може бути один з 4-х відтінків:

  • коричневатий;
  • сірий;
  • жовтий;
  • червоний.

Відтінок зубної емалі залежить від генетичної схильності, а також від виду зубів. Дентин зубної емалі двох різних людей кардинально відрізняється, і ця різниця безпосередньо залежить від його світлопропускної здатності і ступеня мінералізації.

Якщо людина регулярно контактує з кольоровими металами, то ймовірність потемнення поверхні зубів доходить до 87% і більше. У людей, працюють з залізом і нікелем, емаль може і зовсім почорніти.

На колір емалі також впливають бром, йод та інші летючі речовини. Рожеватий відтінок виникає після полоскання рота розчином перманганату калію. Крім цього, рожеві зуби можуть бути ознакою розростання сполучної тканини кровоносних судин пульпи. Відповідно, якщо ви помітили, що ваші зуби "порозовелі" - слід негайно звернутися до лікаря.

З цього випливає, що жовтий відтінок зубів – це далеко не єдине можливе забарвлення. Велика частина квітів є відхиленням від норми і свідчить про наявність у людини будь-якої патології. Ось деякі поширені приклади:

  • Зеленувате забарвлення – причиною може бути окислення металевих пломб або наявність у ротовій порожнині певних видів грибків.
  • Сіроватий відтінок – результат депульпування зубів.
  • У блакитний колір зуби може пофарбовувати вода, з високим вмістом солей заліза. 

Процедура відбілювання зубів

Оптимальний колір поверхні зубів набуває лише внаслідок професійного відбілювання зубів. При цьому зміна забарвлення відбувається на 1,5-2 пункти за шкалою Віта і не більше того. 

В ході процедури, на зуби наноситься спеціальний гель, з підвищеним вмістом активного кисню, який, вивільняючись, впливає на пігментацію дентину і, тим самим змінює відтінок зубів.

Процес, сам по собі, досить простий, проте іноді може бути шкідливий для зубів. Відповідно, перед проходженням процедури варто проконсультуватися зі стоматологом, який визначить наявність або відсутність протипоказань. 

Процедура відбілювання необхідна в різних життєвих ситуаціях, оскільки будь-який незвичний відтінок зубів вважається естетичним недоліком. Наприклад, нерідко « - голлівудська посмішка » або так званий здоровий колір зубів є необхідною умовою для працевлаштування на престижну роботу. Зрозуміло, що в такій ситуації люди без зволікання погоджуються на процедуру відбілювання./p>

Записатись до стоматолога в Одесі

Залишіть свою заявку на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку