Підготовка дитини до першого прийому

Перший візит до дитячого стоматолога: значимість огляду та лікування діток стоматологом

Всі ми, батьки, хочемо поліпшити і убезпечити життя своїх дітей, але не завжди замислюємося, що якість життя і здоров'я не можна поліпшити за один день, не існує чарівної таблетки або чарівної водички. Для того, щоб наші діти стали здоровими, необхідно щодня працювати, а зіткнувшись з проблемою-її необхідно відразу усувати, а не сподіватися на те, що вона чарівним чином зникне.

Дозвольте нам дати вам деякі рекомендації, які допоможуть нам з вами впоратися з будь-якою проблемою і подарувати нашим дітям найцінніше-фізичне і психологічне здоров'я.

Трохи про омани…

  • Неправильне уявлення про те, що молочні зубки не потрібно лікувати
  • Неправильне уявлення про те, що дитячі зубки не потребують професійної гігієни
  • Неправильне уявлення про те, що лікування дитини, вдаючись до утримання (фіксації) не призведе до серйозних психологічних проблем у майбутньому
  • Неправильно уявлення про те, що зубки, які мають кариозні порожнини можна срібити або єдино вірний спосіб профілактики карієсу - це срібло

Кожна дитина має право на білі, здорові зубки-так само, як і кожен дорослий!

Різниця в дорослому і дитячому прийомі грандіозна і це потрібно розуміти всім батькам, приводячи дитину на перший огляд до лікаря.

Коли йти до стоматолога?

Карієс раннього віку, на жаль, як і раніше, явище дуже часте і ми, дитячі стоматологи дуже хочемо допомогти вам не стати батьками, у яких дітки від 1,5 до 3 років вже будуть потребувати лікування зубів.

Коли ваш малюк народився, ви можете вибрати для нього дитячого стоматолога, який допомагатиме вам на кожному етапі дорослішання дитини.

З прорізуванням перших зубів, дитячий стоматолог зможе допомогти підібрати вам індивідуальні засоби гігієни по догляду за порожниною рота і дати рекомендації з харчування. 

Кожен дитячий стоматолог буде радий, якщо ви будете приходити до нього в гості раз на півроку таким чином, ми зможемо виявити можливі зміни на ранніх стадіях, зупинити їх або полікувати з мінімальними втручаннями.

Не дивуйтеся, якщо ваш стоматолог запропонує провести професійну чистку зубів вашій дитині та ремінералізуючу терапію. Краще ретельно доглядати і запобігати, ніж лікувати! 

В арсеналі кожного дитячого стоматолога є засоби для професійної гігієни, які допоможуть зберегти зубки вашої дитини здоровими.

Під час проведення чистки ваш стоматолог може використовувати індикатори нальоту, тим самим показати на проблемні зони і навчити вашу дитину і вас чистити зуби правильно.

У чому ж складність дитячого прийому?

  1. Знайомство з лікарем має залишити за собою позитивні емоції, незважаючи на можливе лікування та проведення не завжди приємних для дитини маніпуляцій
  2. Якісне, але водночас короткочасне лікування в перше відвідування
  3. Психологічно не травмувати дитину
  4. Встановити контакт з дитиною в перше відвідування, не будучи знайомим з нею раніше

Це досить складні завдання, що і слід розуміти батькам. Стоматологу потрібно не тільки знайти спільну мову з дитиною, яку вона бачить вперше в житті, а й провести деякі маніпуляції в порожнині рота. І будь-який лікар буде Вам дуже вдячний, якщо у вашій особі він побачить не просто батьків, які привели дитину до стоматолога і поклали всі труднощі на плечі доктору, а й помічника.

Як правильно підготувати дитину до візиту в клініку?

Основні принципи підготовки дитини до відвідування стоматолога

  1. Збираючись до стоматолога, не акцентуйте на цьому увагу. Можете сказати, що йдете до доброї тітки, яку звуть (ім'я доктора). Вона допомагає зубкам, виганяє зубних черв'ячків (монстриків, жучків), які кусають зубки і роблять їх чорними. Розкажіть, що добрий лікар (чарівниця, фея) дитині покаже мультик, a крім того, вона всім діткам дарує подарунки. Покажіть тематичний мультфільм про зубних монстрів (наприклад, «Легенда про Зубне Королівство»).
  2. Не слід говорити, що лікар нічого не буде робити. Розкажіть, що дитина разом з лікарем буде вимивати з зубика водичкою черв'ячків, щіточкою буде чистити зубки, будуть світити чарівною лампою тощо.
  3. Перед лікуванням ні в якому разі не варто вимовляти «не бійся», «трохи потерпи», «тобі не буде боляче». І якщо на прийомі дитина вередує - не варто нервувати, кричати на неї, погрожувати (наприклад, якщо не полікуєш зубки - не будеш дивитися мультики або будеш покараний…).
  4. Не варто засмучуватися, якщо в перший прийом не вийде полікувати зубки. Не завжди виходить дитину розташувати до цієї процедури, але дуже важливо залишити позитивні емоції після першого відвідування.
  5. Піднесіть процес лікування дитині, як веселу гру: « Тобі (ім'я доктора) помаже зубик кольоровою пасточкою, намалює на зубику картинки, поставить чарівну пломбочку того кольору, якого ти захочеш.
  6. Розповідайте про доктора, як про добру чарівницю, зубну фею і обов'язково часто вимовляйте її ім'я, так дитина вже заочно буде знайома з тіткою і не буде страху перед невідомим. Необов'язково додавати до імені доктора по батькові або «тітка» - можна просто називати по імені-так зв'язок буде більш тісним і довірчими відносини.
  7. Перед прийомом, пограйте з дитиною в рольові ігри-нехай вона буде лікарем, а ви - пацієнтом. Покажіть, що вам подобається те, що він робить у вас в роті.

Що взяти з собою на прийом до стоматолога?

  1. Візьміть з собою улюблену іграшку дитини (нехай іграшка подивиться, як цікаво у доброї чарівниці, або іграшці теж потрібно подивитися зубки…)
  2. Якщо є можливість - запишіть на флеш-карту улюблений мультфільм дитини і візьміть з собою. Якщо у вас немає такої можливості - телефонуйте лікарю і попросіть записати для вашої дитини той мультфільм, який вона любить
  3. Візьміть зубну щітку і пасту (доктор покаже, як потрібно чистити зубки)

ДУЖЕ ВАЖЛИВО!

Якщо ваша дитина панічно боїться лікарів і у неї залишилися погані спогади про лікування у стоматолога уникайте знайомих слів - «лікар», «пломба», «згорлити», «лікувати», «дивитися зуби» , «укол» … Скажіть тільки те, що йдете дивитися мультфільми і ліпити, малювати і грати. Не вдавайтеся в подробиці майбутньої процедури.

Тільки разом з Вами ми зможемо перетворити відвідування стоматолога дитиною на казку!

Виконавши хоча б частину цих рекомендацій, ми наблизимося до успішного лікування.

Ми завжди раді своїм маленьким пацієнтам і відповідальним батькам.

І пам'ятайте - краще трохи пізніше прийти і все-таки вилікувати зубик, ніж втратити його завчасно, адже багато залежить від самих батьків, які (як не дивно) найчастіше боятися стоматолога і негативної реакції на доктора більше самої дитини 

Довіряйте лікарям! Ми хочемо поліпшити здоров'я ваших діток і сподіваємося на командну роботу, де ваша роль буде найбільш значущою.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку