Різновиди ретенції зуба

Порушення зростання зубів можуть мати не тільки негативні естетичні наслідки. Такі, як спотворення пропорцій обличчя негарна посмішка. Часто це призводить до виникнення постійного або спорадичного ноючого болю, викривлення прикусу і запалень. Одним з різновидів патології зростання зубів є ретенція. Це досить часте захворювання.

Про ретенцію говорять, коли спостерігається затримка в розвитку молочного або постійного зуба. При цьому зуб може прорізатися частково, тоді його можна побачити над яснами. Або не прорізатися зовсім. Буває, що і при пальпації його не можна виявити. Тоді побачити ретінований зуб можна тільки за допомогою рентгена.

Ретінований зуб може розташовуватися під різним кутом до щелепи. Іноді зуби лежать горизонтально або навіть вгору коренем.

Ретенція може бути симетричною, двох або односторонньою.

Симптоми ретенції

Найчастіше захворювання протікає безсимптомно. Турбувати пацієнта іноді можуть:

  • відчуття хворобливості в яснах, що іноді віддає в щелепу. Часто під час росту зуба мудрості у пацієнта виникає біль у вусі;
  • часта травматизація слизової порожнини рота в одному і тому ж місці;
  • виникнення оніміння або набряклості;
  • виникнення хворобливості під час руху щелеп (при розмові або прийомі їжі);
  • зуб може хитатися або зміщуватися в бік;
  • може виникнути запалення (гнійник або кіста);
  • порівняльне посилення симптомів під час хвороби.

Причини патології

Однією з версій широкого поширення ретенції зубів є зміна в процесі харчування. Сучасні люди їдять значно менше твердої їжі, ніж предки. Це призводить до поступового зменшення щелепи. Через що для зубів, особливо для зубів мудрості, іноді просто не вистачає місця. <

У дитини причиною порушення графіка росту зубів може стати брак вітамінів в результаті неправильного харчування.

До ретинування зубів може призвести ослаблення імунітету в результаті частих хвороб.

Є й суто анатомічні та/або спадкові причини порушення зростання зубів:

  • наявність зайвих зубів
  • неприродне положення зачатка зуба, зміщення його відносно вертикалі різною мірою


Різновиди патології

Найбільш часто затримці в рості схильні другі і треті моляри. Причин тому кілька. Зубам мудрості важче прорізуватися фізично, тому що їм доводиться прориватися через кісткову тканину. Через нестачу місця вони можуть розташовуватися криво. Це призводить до того, що сусідні зуби заважають один одному рости.

Часто це ніяк не турбує людину. Але якщо виникають болючі або запальні процеси, ортодонт наказує видалення 8-ки.

У дітей затримка випадання молочних кликів на верхній щелепі може призвести до порушення росту постійних. Вони відхиляються вбік. Якщо цей процес сильно запустити, то корекція зубного ряду може бути неможливою і буде показано видалення неправильно розташованих кликів. Ретенція кликів верхньої щелепи з однієї або обох сторін у дівчаток спостерігається частіше.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку