Синдром обструктивного апное/гіпопное сну

Такі досить звичайні явища, як хропіння або несподіване пробудження посеред ночі, в деяких випадках все ж варто сприймати серйозно. Вони можуть бути симптомами апное сну – досить небезпечного розладу дихальної функції, який іноді призводить до важких ускладнень.

Що таке сонне апне?

Синдром апное – це порушення роботи дихальної системи, яке характеризується призупиненням дихання. Причиною патології служить безліч факторів, які необхідно усунути в ході терапевтичного курсу, що призначається фахівцем. 

Форми захворювання

Сучасна медицина виділяє дві основні форми захворювання:

Обструктивна

Синдром обструктивного апное сну характеризується затримкою дихання, яка обумовлена механічними причинами. Ця форма патології частіше зустрічається у літніх і людей, які мають зайву вагу, через звуження дихальних шляхів. Варто звернути увагу на якість свого сну курцям і людям, які зловживають алкогольними напоями, у яких спостерігається диспне. Можливо утруднене дихання розвивається на тлі сонного апное.

Центральна

Ця форма захворювання розвивається у разі вживання препаратів, що містять опіати, а також при серцевих патологіях та інсультах. При центральному апное м'язи не отримують сигнал від відділів мозку, які несуть відповідальність за дихальну функцію. 

Симптоми зупинки дихання

Чому людина хропить і періодично припиняє вдихи? Якщо з'явилося таке питання, слід обов'язково записатися до ЛОРу. Також, слід пам'ятати, що нічне апное у пильної людини має наступну симптоматику:

  • погане самопочуття після сну;
  • млявість, розсіяність, неуважність; 
  • важке засипання; 
  • ослаблення пам'яті та уваги.

Що відбувається в організмі при нападі апное?

Під час припинення дихання мозок отримує сигнал про зниження рівня кисню в крові, тому людина моментально виходить зі сну. При цьому спостерігається значне підвищення тиску, що може призвести до стенокардії та інсульту. Крім того, брак кисню в тканинах веде до зниження сприйнятливості до інсуліну – хворий швидко стомлюється і відчуває себе розбитим. 

Чим небезпечно сонне апне за відсутності лікування

Якщо не лікувати апное, можуть з'явитися такі ускладнення:

  • постійна втома;
  • хвороби, що вражають серцево-судинну систему; 
  • цукровий діабет 2 типу;
  • патологічні зміни в печінці;
  • бронхіальна астма і хронічні ЛОР-захворювання.

Чи можна померти від апное? Смертельний результат дуже рідкісний при сонному апное.

Діагностика апное сну

У разі виявлення будь-яких симптомів патології, слід негайно звернутися до фахівця в галузі отоларингології. Лікар проведе комплексне обстеження, виявить причини захворювання і призначить ефективний курс лікування. Для постановки діагнозу отоларингологи використовують полісомнографію, добову електрокардіограму та пульсометрію. 

Лікування призначається залежно від причини хвороби. Часто виконується хірургічне втручання для видалення утворень у носі або вирівнювання носової перегородки. Крім того, використовуються спеціальні пристрої, за допомогою яких забезпечується правильне положення органів в порожнині рота і горлі. 

Профілактика може знизити ризики

Щоб виключити можливість появи апное, слід вести здоровий спосіб життя, займатися фізкультурою і спортом для підтримки нормальної ваги, не вживати алкоголь і тютюн. Крім того, можна тренувати м'язи горла за допомогою співу та гри на духових інструментах. Фахівці відзначають, що симптоматика знижується, якщо людина спить на боці – про це теж потрібно пам'ятати.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку