ЛОР-захворювання у дітей

З материнським молоком малюк на перших життєвих етапах отримує захист від шкідливих мікроорганізмів, але поступово у дитини виробляється свій імунітет, ефективність якого залежить від внутрішніх і зовнішніх факторів.

Наприклад, через регулярний перегрів або переохолодження послаблюється імунний захист, що веде до ЛОР захворювань у дітей. Несвоєчасне лікування таких хвороб призводить до дуже неприємних наслідків.

Симптоми ЛОР хвороб у дітей яскраво виражені, а перебіг патологічного процесу практично завжди супроводжується інтенсивними больовими відчуттями. Батькам у таких обставинах не потрібно займатися самостійним лікуванням, слід у терміновому порядку звернутися до фахівців. 

Захворювання лор-органів

Близько половини відвідувачів поліклінік звертається туди із захворюваннями ЛОР органів у дітей. У дитини ці хвороби швидко викликають значні ускладнення, тому слід своєчасно провести діагностику і призначити курс лікування. 

Дитячі лор-захворювання

Дитячі ЛОР хвороби характеризуються яскравим початком, підвищеним ступенем інтоксикації та значними ускладненнями. Ні в якому разі не потрібно займатися самостійним лікуванням у разі виявлення симптоматики ЛОР інфекції у дітей! Звернення до фахівців дозволить уникнути важких проблем зі здоров'ям дитини.

Аденотомія (видалення аденоїдів)

Тонзилотомія

Аденотонзилотомія

Тонзилектомія

Лор-захворювання носа

Нежить. З цією хворобою носа у дітей стикаються всі батьки. При гострому риніті запалюється слизова в носі при впливі інфекції або будь-якого алергена.

Тонзиліт вхронічній формі. Патологічний процес розвивається в небних мигдалинах, які регулярно запалюються. По суті, це захворювання є ускладненням гострого тонзиліту. 

Гайморит. Захворювання носа у дітей, що характеризується запальним процесом у гайморових пазухах, який супроводжується набряклістю і гнійними накопиченнями. 

Синусити. Запальні процеси, що зачіпають носові пазухи. При гострому синуситі у пацієнта сильно закладений ніс, при хронічному – першить у горлі і з'являється біль при ковтанні.

Лор-захворювання горла

Аденоїди. Це захворювання характеризується розростанням мигдалин внаслідок перенесених інфекційних захворювань. При запаленні аденоїдів у дитини ускладнюється дихання, і може порушитися слух. У деяких випадках аденоїди видаляються за допомогою хірургічного втручання. 

Фарінгіт у хронічній формі. Слизові горлянки і лімфатичні вузли постійно запалюються через забруднення навколишнього середовища і знижену вологість, що призводить до хронічному фарингіту.

Ларингіт в гострій і хронічній формі. Запальний процес, що виникає через переохолодження, забруднення навколишнього середовища, інфекції. Запалення внаслідок виникнення ларингіта вражає гортань, у хворого спостерігається сухий кашель.

Ангіна. Це дитяче ЛОР захворювання викликається стрептококовим і стафілококовим збудниками. Гострий тонзиліт веде до різних ускладнень, тому, щоб виявити перші симптоми і призначити лікування ангіни, слід терміново звернутися до фахівця. 

Застрягання чужорідного тіла. У медичній практиці зустрічаються випадки застрілювання різних речей та іграшок у ротоглотці. Батьки в таких обставинах негайно повинні звернутися до фахівців. 

Лор-захворювання вуха

Отит у гострій і хронічній формі. Дуже поширене захворювання, яке часто призводить до значних проблем. При отиті у дитини болять і закладені вуха, знижується слух. Вірусний отит характеризується набуханням слинних залоз. При гострому перебігу хвороби спостерігається сильний біль, підвищується температура, можуть з'явитися гнійні закінчення. У хронічній формі симптоматика не так яскраво виражена. 

Сірчані затори, чужорідне тіло. Погіршення слуху у дитини може спостерігатися, якщо у вухо потрапило чужорідне тіло або з'явилися сірчані затори. Очищати вуха в даному випадку повинен дитячий лор

Лікування лор-захворювань у дітей

Хвороби вуха, горла носа у дітей виникають часто, при цьому в багатьох випадках з'являються ускладнення. Але сучасна медицина пропонує безліч методів, за допомогою яких можна ефективно боротися з даною групою захворювань.

Інгаляції. У процесі цієї процедури препарат вводиться в організм пацієнта при диханні, тому слизові оболонки дихальних шляхів ефективно обробляються ліками. Інгаляційну терапію використовують для лікування хвороб, що вражають носоглотку, вона має місцевий знеболюючий і протизапальний ефект.

Фізіотерапія. Цей комплекс методик використовується для лікування ЛОР захворювань у дітей і дорослих вже досить давно. У процедурах використовуються, як природні, так і штучно створені лікувальні фактори (магнітне поле, інфрачервоне випромінювання, ультразвук та інше). 

Лікарські препарати. Лікування ЛОР органів у дітей з використанням медикаментів дозволяє швидко впоратися із захворюванням. Правильно призначений курс препаратів дає можливість знизити запалення, зняти набряклість, знеболити і нормалізувати температуру тіла.

Лікування з використанням хірургічного втручання. Операція призначається в тих випадках, коли хвороба загрожує життю дитини або застосовувана терапія не ефективна. Найчастіше у дітей видаляються аденоїди і небні мигдалини. 

Профілактика лор-захворювань

Запобігання ЛОР хвороб у дітей потребує певних профілактичних заходів. Слід підвищити імунітет, і знизити можливість розвитку інфекційного процесу. З метою профілактики захворювань ЛОР-органів потрібно:

  • обмежити контакти з хворими дітьми;
  • систематично загартовувати дитину, але не піддавати переохолодженню;
  • підтримувати нормальну вологість і регулярно провітрювати житлове приміщення;
  • включити в раціон харчування свіжі овочі та фрукти;
  • регулярно давати дитині комплексний препарат, що включає вітаміни і мікроелементи.

Профілактичні заходи дозволяють значно рідше стикатися з різними ЛОР захворюваннями та їх важкими ускладненнями. 

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку