Навіщо ставлять тимчасову пломбу

Тимчасову пломбу зуба стоматологи використовують як ефективний запобіжний захід у процесі боротьби з пульпітом, карієсом і деякими іншими захворюваннями.

Що таке тимчасова пломба?

Основна функція тимчасової пломби – механічний захист, тобто протидія потраплянню частинок їжі в зуб і розмноженню там патогенної мікрофлори. Встановлення тимчасової пломби використовується і при протезуванні. Вона служить захистом підготовленому до процедури зубу в той час, коли виготовляється ортопедична конструкція.

Коли виникає необхідність встановлення тимчасової пломби?

Пломба встановлюється в таких випадках:

  • Консервативна терапія не дуже запущеного запалення пульпи. Стоматолог висвічує запальне вогнище, обробляє кореневі канали і заповнює їх протизапальними препаратами, після чого встановлює пломбу.
  • Тимчасове пломбування зубів при пульпіті встановлюється для фіксації препарату і захисту зуба від мікробів і їжі.
  • Діагностика ступеня ураження нерва. Встановлюється ліки під тимчасовою пломбою для спостереження за станом зуба при такому впливі.
  • Лікування пульпіта з видаленням нерва. Для фіксації девіталізуючого препарату. 
  • Проводиться протезування та реставрація. Зуб захищається пломбою, поки виконується виготовлення постійної конструкції.

Скільки має коштувати тимчасова пломба?

Скільки тримається тимчасова пломба у зубі – вирішує лікар. Приблизні терміни такі:

  • якщо застосовується безмишковиста девіталізуюча паста – від 5 до 10 днів;
  • при використанні лікарських препаратів для лікування кариозного процесу або запалення пульпи – від 3 днів до 3 тижнів;
  • для діагностики – іноді до 6 місяців.

Видалення тимчасової пломби

Тимчасова пломба видаляється лікуючим лікарем у чітко обумовлений з пацієнтом термін. У разі ускладнень або, якщо з'явилася скарга, що тимчасова пломба болить, необхідно звернутися до фахівця в терміновому порядку.

Часто поставлені запитання

Скільки за часом може стояти тимчасова пломба? 

Від того, навіщо тимчасова пломба була встановлена залежить, скільки вона буде знаходитися в зубі. Конкретний термін розраховує лікуючий фахівець: він залежить від складності та особливостей перебігу хвороби, а також від лікарських засобів, що застосовуються в терапії.

Чи можна їсти з тимчасовою пломбою?

Після того як поклали ліки в зуб і його запломбували не слід приймати їжу протягом 2-3 годин. В цілому, скільки часу не можна їсти після пломби, пацієнту краще запитати у свого стоматолога.

Ціни на послуги:

Найменування послуги: Ціна:
Консультація 400 грн
Профілактичний огляд 250 грн
Тимчасова пломба 300 грн
Більше інформації ви знайдете у разділі Ціни

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку