Викривлення перегородки носа: чи потрібна операція?

Носова перегородка забезпечує поділ повітря, який вдихається людиною на дві рівних частини, тому повітряний потік рівномірно зігріває, зволожує і очищає тканини дихальної системи.

Якщо перегородка викривлена, порушується повітрообмін, розвиваються алергія і запальні процеси в дихальних шляхах, спостерігається дисбаланс в роботі багатьох систем і органів.

Що називають носовою перегородкою?

Структура, яка ділить порожнину всередині носа на два рівнозначних відділу, називається перегородкою. У маленьких дітей вона складається тільки з хрящів, які поступово окостенівають. Приблизно в 10 років у дитини вже формується носова перегородка з кісткової та хрящової тканини. 

Причини викривлення носової перегородки

Фахівці виділяють такі причини викривлення перегородки носа: 

Фізіологічні

До викривленої перегородки носа можуть призвести порушення в розвитку черепа і вроджені аномалії. Нормальний розвиток кістково-хрящової структури в таких випадках практично неможливий.  

Компенсаторні

Перегородка викривляється через різні новоутворення в носі (пухлини, поліпи, гіпертрофія).  

Травматичні

Різноманітні травми сприяють появі викривлення в перегородці. Особливо часто деформація спостерігається при переломах носа. 

Симптоматика викривленої носової перегородки

Патологія характеризується наступними симптомами:

  • дихання помітно порушується;
  • слизова носа суха;
  • больові відчуття зачіпають ніс і обличчя;
  • слизові виділення;
  • часті кровотечі;
  • постійні неприємні відчуття в носі;
  • пазухи регулярно запалюються.

Крім того, хворий сприйнятливий до вірусних захворювань, що вражають дихальні шляхи, важко дихає уві сні, хропить, швидко стомлюється і схильний до депресії. 

Викривлена носова перегородка у дитини

У дітей з деформацією перегородки спостерігається нерівне дихання, постійний нежить і кровотечі, які відбуваються несподівано. Діти, які мають патологію, часто хворіють респіраторними інфекційними захворюваннями з ускладненнями у вигляді гаймориту або фронтиту. 

Також, деформація може призвести до розвитку захворювань, що вражають слухові труби, риніту вазомоторного типу, бронхіальній астмі. Крім того, в мозок дитини погано надходить кисень, що характеризується головними болями, поганим самопочуттям і настроєм, зниженням уваги.

До чого призводить викривлення носової перегородки

Вирівнювання носової перегородки необхідно провести якнайшвидше, адже патологія супроводжується хронічними простудними хворобами, що зачіпають всі відділи дихальної системи, порушеннями в роботі серцево-судинної системи, зниженням загального імунітету, дисфункцією різних органів і систем організму. Лікують патологію за допомогою септопластики – це хірургічна операція, під час якої змінюється форма носової перегородки. 

У яких випадках призначають операцію з вирівнювання носової перегородки

У переважної більшості людей можна діагностувати деформацію носової перегородки. У разі невеликого дефекту, який не має негативного впливу на здоров'я, лікарське втручання не потрібно. Але якщо викривлення підривляє здоров'я, ЛОР лікарі рекомендують зробити операцію якомога раніше, щоб патологія не викликала різних ускладнень. 

Оперативне втручання призначається при: синуситах, хронічної набряклості слизової, інших ЛОР захворюваннях, а також пацієнтам, які страждають від свербіння або сухості в носі, головних болів і больових відчуттів, які локалізуються в області носа та обличчя.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку