Чи потрібно видаляти дитині гланди?

Дитяче здоров'я вимагає постійного комплексного захисту. Ще не повністю сформований організм потребує кожної зі складових імунної системи. Важливу роль у системі захисту відведено мигдалинам - лімфатичним клітинам, які скупчилися у ротовій порожнині і носоглотці.

Їх функція – захист організму від різних хвороботворних мікроорганізмів і продукування лімфоцитів.

Мигдалини можуть стати причиною деяких небезпечних захворювань, тому в деяких випадках лікарі призначають видалення гланд дитині. До такої кардинальної міри потрібно вдаватися з обережністю, адже організм позбавляється частини імунної системи назавжди, тому фахівці в області отоларингології видаляють гланди тільки у випадках, коли уникнути цього неможливо.

Причини запалення гланд

Гострий запальний процес розвивається в мигдалинах через активне розмноження різних видів стрептококів. Повітряно-крапельний шлях передачі гострого тонзиліту (ангіни) ускладнює ситуацію - діти дуже просто можуть захворіти в групі дитячого садка або школі. Батьків починає турбувати питання: чи потрібно видаляти мигдалини у дітей?

Інфекції, що викликають запалення

Запальний процес викликається:

  • стрептококами, що належать до групи А і стафілококами;
  • ентеро- і аденовірусами, вірусом герпесу;
  • дріжджовим грибком.

Симптоми захворювання

Симптоматика гострого тонзиліту схожа на симптоми звичайної гострої респіраторної вірусної інфекції. У дитини болить горло, підвищується температура. Але при вірусних інфекціях практично не спостерігається збільшення лімфовузлів. Ангіна ж характеризується запаленими гландами і появою заторів у горлі, якщо хвороби не приділити належну увагу.  

Симптоми гострого запалення

Запальний процес характеризується:

  • підвищеною температурою, ознобом;
  • больовими відчуттями в горлі;
  • запаленням і почервонінням мигдалин;
  • збільшенням лімфатичних вузлів;
  • болями в голові і вухах, стомлюваністю;
  • неприємним запахом з рота;
  • появою на гландах гною.

Збільшення гланд у дитини при несвоєчасній терапії може ускладнитися абсцесом або паратонзилітом, що в свою чергу, призводить до запального процесу у вухах, набряклості в області шиї і перекриття гортані.

Діагностика при запаленні гланд

Діагностика ангіни у дитини включає в себе комплексний огляд, здачу клінічного аналізу крові і збір анамнезу для постановки правильного діагнозу. Для огляду використовується сучасний ендоскоп та інше обладнання, за допомогою якого фахівець оцінює стан мигдалин. Хвороботворні мікроорганізми виявляються за допомогою взяття мазка з опухлої гланди. 

Як лікувати гланди дітям

Лікування гланд без операції вимагає обов'язкового постільного режиму і ряду інтенсивних і ефективних заходів. На вибір терапевтичної програми впливають багато факторів, у тому числі й збудник. Комплексне і своєчасне лікування дозволяє уникнути ускладнень і досить швидко позбутися інфекції. Якщо запалилися гланди у дитини, чим лікувати і які заходи вживати – розповість отоларинголог і, звичайно, після огляду і збору даних, призначить відповідний терапевтичний курс.

Промивання гланд

Для ефективного лікування пухких гланд потрібне усунення інфекційного вогнища за допомогою промивання. В умовах клініки ця процедура виконується лікуючим лікарем з використанням ручного або вакуумного методу.

При ручному промиванні використовується шприц і канюля-насадка. Методика ефективна при запаленні гланд в гострій стадії. Перед маніпуляцією іноді проводиться місцеве знеболювання, щоб дитина відчувала себе максимально комфортно. 

Вакуумна методика заснована на використанні спеціального обладнання, за допомогою якого промиваються і полоскаються мигдалини. Крім того, на гланди можна впливати ультразвуком, що прискорює регенерацію пошкоджених тканин. Опухлі гланди у дитини можна ефективно лікувати, чергуючи ці процедури. Періодично повторюючи вакуумне промивання, можна досягти позитивного результату в боротьбі з хронічним запальним процесом. 

В цілому, запалення гланд у дитини в багатьох випадках можна перемогти за допомогою консервативної терапії. Лікування лікарськими препаратами та фізіотерапевтичними процедурами ефективне у разі компенсованого запалення.

Коли потрібно видаляти гланди дитині

Видалення гланд дітям призначається, коли консервативне лікування не дає ефекту. Мигдалини вже н6е захищають організм, а є розсадником хвороботворних мікроорганізмів. Видалення гланд дозволить уникнути згубного впливу інфекцій на всі системи та органи дитини.

Хірургічне лікування гланд

Когда же надо вирізати гланди дитині? Це питання мучить багатьох батьків, які сумніваються в ефективності радикальних методів терапії. У цьому випадку слід довіритися лікареві. Тільки він може призначити оперативне втручання, якщо не бачить інших варіантів лікування.

Показати гланд

Коли варто видаляти гланди? Операція призначається при:

  • декомпенсованій формі хвороби;
  • неефективності консервативної терапії;
  • частих інфекційних захворюваннях горла з ускладненнями;
  • зупинках дихання уві сні;
  • паратонзилліть, флегмонозній ангіні.

А також, якщо гланди пухли і ускладнюють процеси ковтання і дихання.

Мигдалини видаляють повністю або частково. Тонзіллектомія – повне видалення гланд, частіше використовується для лікування дорослих пацієнтів. Дітям проводять тонзилотомію, що передбачає неповне видалення мигдалин. Ця малоінвазивна операція проводиться планово в амбулаторних умовах. Перед оперативним втручанням дитині призначається низка додаткових аналізів для підбору оптимальної анестетики. Використання знеболюючого засобу дозволяє фахівцеві якісно виконати процедуру, при цьому дитина не відчуває ніякого болю і страху.

Ціни на послуги:

Найменування послуги: Ціна:
Консультація ЛОР-лікаря (акція) 500 грн
Консультація ЛОР-лікаря з ендоскопічним оглядом (акція) 600 грн
Консультація ЛОР-лікаря з виїздом додому 1200 грн
Аденотомія дітям 13000 грн
Аденотонзилотомія дітям 15000 грн
Тонзилотомія дітям 15000 грн
Розтин фурункулу 800 грн
Видалення сірчаних пробок (2 вуха) 400 грн
Більше інформації ви знайдете у разділі Ціни

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку