Симптоми і причини аденоїдиту

Аденоідіт – це захворювання, при якому запальний процес розвивається в лімфоїдній тканині мигдалин. В основному, на аденоїдит хворіють діти віком від 3 до 7 років, у яких тільки починає формуватися потужний імунітет, тому чутливість до інфекційних захворювань ще досить висока.

Аденоїдит у дітей

Аденоїдит у дітей може бути спровокований впливом численних факторів. Мигдалини одні з перших в організмі контактують з ГРЗ, алергією та інфекційними хворобами, що мають вірусне походження. 

Часто запальний процес починає розвиватися у дитини при переїзді, в новому дитячому садку або школі, де на мигдалини починають впливати незвичні мікроорганізми і, природно, виникає імунна відповідь.

Симптоми хвороби

Симптоми аденоїдиту проявляються досить явно. Слід в обов'язковому порядку звернутися до фахівця в таких випадках:

  • у дитини постійно закладено ніс;
  • ускладнено або відсутнє дихання через ніс;
  • малюк хропить або затримує подих уві сні;
  • відзначається підвищена температура;
  • спостерігаються гнійні носові виділення.

Часті отити, також можуть бути ознакою розвитку запалення в мигдалинах.

Гнійний аденоїдит

Гнойные выделения, возникающие при аденоидите, вызывают дополнительные осложнения при попадании в горло. У пациента может развиться острый фарингит, ларингит, трахеит или бронхит, что несет в себе серьезную опасность для здоровья. 

Острый аденоидит

Острая форма аденоидита развивается очень быстро – вирусная или бактериальная инфекция приводит к значительному воспалительному процессу в миндалинах, протекающему с явной симптоматикой. 

Хронический аденоидит

Воспалительный процесс в хронической форме проявляется еле заметным повышением температуры, отставанием психического и физического развития, высокой степенью утомляемости, плохой успеваемостью на школьных занятиях, нарушенным вниманием. Кроме того, ребенок сонлив, страдает от частых головных болей и регулярного ночного кашля из-за гнойных выделений. 

Зачастую хроническая форма аденоидита развивается в сочетании с хроническим евстахиитом, при котором наблюдается прогрессирующее нарушение слуха. Для избежания появления хронического воспалительного процесса следует своевременно обращаться за помощью к специалистам.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку