У чому проявляється гіпоплазія емалі

Гіпоплазія емалі - патологія, яка проявляється в недорозвиненні зубної емалі і часто приносить багато незручностей пацієнтам.

Шар емалі, який захищає дентин, складається переважно з гідроксиапатиту. Крім нього, зубна емаль складається з фосфору, кальцію, натрію, магнію і карбонатів. Якщо при розвитку організму цих елементів не вистачало, емаль буде недорозвинена і проявляється гіпоплазія емалі зубів.

Причини

Найчастіше аномалія гіпоплазії емалі є вродженою. Наприклад, генетичний дефект може бути причиною того, що так звані амелобласти, клітини, відповідальні за формування зубної емалі, порушують роботу фази, в якій молочні і постійні зуби мінералізуються.

Наприклад, антибіотики з активним інгредієнтом тетрацикліном, або запущений флюороз зубів, викликаний передозуванням фториду, також можуть викликати гіпоплазію зубів.

Характерна симптоматика

Гіпоплазія емалі у дітей може проявлятися чисто візуально через маленькі, широко розставлені зуби з коричневатим відтінком.

На додаток до зміни кольору уражені зуби мають нижчу якість емалі, ніж здорові: вона більш м'яка і пориста, що часто призводить до відшаровування уражених ділянок.

У зрілому віці системна гіпоплазія дає велику сприйнятливість до карієсу. Через порушену структуру поверхні зуба бактерії можуть безперешкодно проникати всередину зуба.

Неприємні наслідки - карієс дентину і запалення кореневих каналів. Крім стрімкого розвитку кариеса і запалення кореневих каналів, зуби з таким дефектом емалі вражаються ще чимось. При контакті, наприклад, з гарячою або холодною їжею і напоями, вони реагують підвищеною чутливістю, яка часто проявляється у вигляді гострого болю, вкрай неприємної для пацієнта.

Види, особливості гіпоплазії зубів

Розрізняють декілька видів аномалії – ерозивну, з овальними дефектами, хвилясту з вигнутими лініями, плямисту з дрібними точками дефектів, а також борознячу з поглибленнями, які паралельні ріжучому краю.

Також може виникати змішана гіпоплазія, де проявляються відразу кілька аномалій.

Зазвичай тут застосовуються методи ремінералізації та відбілювання.

Для пацієнтів з особливо сильними ушкодженнями, рекомендується установка протезов. Під час цього не тільки може бути відновлена орігестетика зубів, але також, може бути знівельована гіперчутливість. Інша причина: коронка захищає зуби від проникнення бактерій і карієсу.

Профілактичні заходи

Якщо гіпоплазія молочних зубів протікає в легкій формі (без втрати структури зуба), стоматолог обробляє уражений зуб так само, як і здоровий, і при необхідності завдає на нього герметик для герметизації фіссур.

Крім того, на зуб повинен наноситися висококонцентрований фторидний лак - при регулярному контролі кожні 3-6 місяців. Обидва заходи служать для запобігання руйнуванню зубів.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку