Догляд за зубами після встановлення пломби

Встановлення пломби – привід для радості, значить зуб вилікували від карієсу. Однак з'являються нові питання: Чи можна їсти після пломби? Як правильно доглядати за порожниною рота – потрібна спеціальна паста? Який термін служби у полімерного матеріалу? У статті ми розглянемо це докладно.

Що таке пломба і навіщо вона потрібна?

Цікавий факт: зуби людини за рік стираються на 3 мікрони. Якщо не дотримуватися правил гігієни рота, є дуже тверду їжу або курити, емаль стирається ще швидше. 3 тисячні частки міліметра – дуже мало, але такі мікротріщини люблять бактерії. Через час тріщину можна помітити неозброєним поглядом – карієс руйнує зубну тканину.

Що таке пломба? Це спеціальний матеріал, яким стоматолог закриває полість, що з'явилася. Зуби не повністю тверді – емаль приховує м'який дентин і нерви. Пломба ставиться на зуб, щоб захистити його від пошкоджень і попадання мікроорганізмів всередину.

За призначенням пломби можна розділити на 2 великі категорії:

  • тимчасові: ставляться в лікувальних цілях на проміжок до місяця. Тимчасовими пломбами лікар закриває ліки – протизапальна речовина. Матеріал досить міцний, щоб витримати пережовування їжі, не розчиняється в слині, але легко піддається маніпуляціям лікаря.
  • постійні: виготовляються з металу, кераміки, композитних матеріалів. Завдання такої пломби – служити якомога довше. Найпопулярнішими сьогодні вважаються фотополімерні пломби.

Читайте також:


Чистка зубів, додаткові предмети та засоби гігієни

Можливо ви задалися питанням скільки не можна їсти після встановлення пломби. Ми з упевненістю можемо вас запевнити, що в сучасних умовах дане питання більш не актуальне і є можна вже через деякий час після процедури.

Як стежити за зубами після полімерізації пломби:

  • чистка зубів потрібна двічі на день. Після солодкої або багатої грубими волокнами їжі – прополоскати рот або скористатися зубною ниткою.
  • для догляду за пломбою відразу після її встановлення не використовуйте пасту з відбілювачем: продукція містить частинки абразиву, що дряпають поверхню – заплатка втратить блиск, а в борознях буде накопичуватися наліт.
  • збереженню пломби і зміцненню емалі добре допомагає фтор. Важливо: не купуйте зубні пасти з фтором без консультації у стоматолога.

У якості додаткових засобів гігієни використовуйте іригатор. Пристрій чистить зуби струменем води під тиском, змиває наліт між зубами і біля ясен. Чистка водою не дряпає зуби, тому пломба тримається довше.

Регулярний огляд стоматолога і професійна гігієна

«Важкодоступні місця в ротовій порожнині» – не маркетинговий слоган. Самостійно дійсно важко вичистити наліт між зубами і в просторі під яснами – потрібне спеціальне обладнання.

Професійна гігієна – це комплекс заходів з чищення зубів у стоматології:

  • чистка нальоту ультразвуком або піскоструминним апаратом;
  • ремінералізація – процедура відновлення кальцію і фтору в зубній емалі, через що зуби стають міцнішими.
  • полірування емалі. Спеціальна паста згладить борозни і тріщинки – перше місце, де з'являється карієс.

Бажано провести весь комплекс заходів перед установкою пломб і зубних протезів, щоб поліпшити стан ясен і зняти запалення.

Термін служби і заміна пломб

Стоматологи рекомендують змінювати старі пломби кожні 3-5 років. Фото полімери і кераміка «живуть» довше – до 7 років.

Навіщо знову сверлити зуб, якщо пломба тримається міцно? Справа в саджанні. Ви помічали, як перші дні полімер «розпирає» зуби? Механічне навантаження при жуванні притирає заплатку за формою прикусу. Мікронна кривизна створює напругу в матеріалі.

Усадка – нормальний процес, однак через кілька років через кривизну з'являються мікротріщини, під які потрапляють бактерії. Повторний карієс невидимий під пломбою, розвивається без болю, поки не піде глибоко в коріння.

Полірування пломби

Полірування дозволяє відновити виступи і виїмки, які допомагають подрібнювати їжу. Навіть якщо пломба точно за розміром потрібно зняти верхній шар, менше 0,01 мм – він містить багато кисню, менш міцний, швидко стирається.

Незручно з новою пломбою? Говоріть відразу – незручна заплатка змінює прикус, провокує болі в щелепі. Пацієнти можуть чути хруст у вусі – щелепний суглоб стає нерівно і просковзує.

При лікуванні зуба через анестезію буває незрозуміло, наскільки зручно сидить пломба. Потрібно пройти додаткову поліровку – « забігти » на півгодини до стоматолога. Через добу Ви точно зрозумієте, де проблемні місця. Вторинне полірування дозволяє зберегти встановлені пломби в хорошому стані, збільшити термін їх служби.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку