Все, що ви повинні знати про медикаментозний сон

Медикаментозна седація – процедура, яка призначається дітям і дорослим з урахуванням стану здоров'я, вікових, поведінкових і поєднання місцевих показань для безпечного і повністю безболісного лікування зубів.

Передові європейські, японські, американські, а віднедавна і вітчизняні клініки використовують седативний наркоз – це звичайна практика для сучасних стоматологічних кабінетів, яка не втрачає своєї актуальності. 

Навіщо лікувати зуби в медикаментозному сні?

Медикаментозний сон використовується стоматологами виключно в разі конкретної необхідності. Процедура має такі показання: 

  • складне видалення зуба – наприклад, непрорізана «вісімка»;
  • хірургічні втручання високого ступеня складності, наприклад, імплантація зубів
  • сильний блювотний рефлекс;
  • дентофобія, можливість панічної атаки;
  • алергічні реакції на місцеве знеболення.

Крім цього, глибокою седацією користуються, якщо у пацієнта є хвороби, при яких амбулаторна стоматологічна допомога неможлива. Це може бути аутизм ДЦП, захворювання з області неврології, тобто випадки, коли є небезпека непередбаченої поведінки дитини. Варто пам'ятати, що медикаментозний сон можна дітям без обмежень за віком, що є безсумнівною перевагою цього методу.

Анестезія, седація і медсон – відмінності в методиках

Місцевою анестезією користуються в стоматології значно частіше за інші методи знеболювання. За рахунок ін'єкції в ясна анестетика, максимально знижується чутливість певної області в ротовій порожнині, що дозволяє ефективно провести лікування зубів у медикаментозному сні. Різниця загального і місцевого наркозу істотна – при місцевому знеболюванні пацієнт залишається при свідомості.

Неглибока седація – методика, що дозволяє усунути психоемоційну напруженість, паніку і страх у пацієнта. Інгаляційна і внутрішньовенна седація - це хороший спосіб розслабити хворого, він стає дуже спокійним і не концентрується на больових відчуттях. Різниця седації і наркозу в тому, що седативні препарати не знеболюють, а є тільки засобом, що розслабляє пацієнта, тому вони використовуються виключно в поєднанні з місцевими анестетиками. 

Що таке медикаментозний сон? Це метод знеболювання, який передбачає « вимкнення » свідомості пацієнта. У процесі лікування хворий не страждає від больових відчуттів, м'язова система повністю розслаблена, а негативні спогади виключені. Багато пацієнтів і батьків дітей, які проходять лікування, цікавляться: чи небезпечний медикаментозний сон? Кваліфікований анестезіолог підбирає анестезію виключно в індивідуальному порядку, враховуючи загальний стан здоров'я людини, що гарантує безпеку медикаментозного сну. Крім того, лікування проходить у присутності фахівця, який стежить за життєво важливими рефлексами пацієнта.

Чим відрізняється седація від наркозу

Чим відрізняється медикаментозний сон від наркозу? Відмінність глибокої седації від наркозу в тому, що під впливом загального наркозу спостерігається відсутність больової чутливості і свідомості, а дихальну функцію виконує спеціальне обладнання. Седація пригнічує виключно свідомість, пацієнт може самостійно дихати і здатний відчувати дію сильних подразників, його можна привести до тями дуже швидко. При цьому побічні ефекти від медикаментозного сну мінімальні і проходять дуже швидко.

Медикаментозний сон роблять тільки за показаннями і це безпечно

Медикаментозний сон призначається фахівцем після попереднього обстеження пацієнта. В цілому, етапи процедури наступні:

  • Після здачі всіх необхідних аналізів, пацієнту в індивідуальному порядку призначається певне дозування анестетика. Такий підхід дозволяє убезпечити пацієнта і зрозуміти, як довго буде виходити наркоз з організму.
  • Після підготовки і за відсутності протипоказань до седації, пацієнта вводять в сон шляхом ін'єкційного введення препарату. При цьому анестезіолог здійснює контроль за глибиною медикаментозного сну. 
  • Лікування зубів проходить під постійним контролем анестезіолога, який спостерігає за тиском, пульсом, сатурацією та іншими показниками. 
  • Після всіх терапевтичних заходів пацієнт виводиться зі сну.

У багатьох пацієнтів виникає питання: як часто можна робити загальний наркоз? Фахівці вважають, що загальна анестезія призначається за потребою без урахування часу, який минув після останнього наркозу. 

Міфи про медикаментозний сон

Багато пацієнтів і батьків дітей, яким лікують зуби, мають упереджену думку про використання медикаментозного сну. Тому варто розвіяти кілька міфів.

Міф: Седація (медикаментозний сон) – це наркоз

Правда: Седація відрізняється від наркозу впливом виключно на свідомість пацієнта – функції організму процедура не зачіпає: людина може без проблем дихати, відчуває вплив потужних подразників і досить легко виводиться зі сну. 

Міф: Лікування під медикаментозним сном шкодить здоров'ю

Правда: Шкідлива чи ні седація? Сучасні препарати повністю безпечні для дитини і дорослих пацієнтів. Крім того, лікування проводиться під наглядом фахівців-анестезіологів. Відгуки про терапію під медикаментозним сном найпозитивніші. Скільки відходять від такого загального наркозу? Через 5 хвилин пацієнт здатний ходити і досить виразно розмовляє, а через годину зазвичай покидає стоматологічний кабінет.

Міф: Седація протипоказана маленьким дітям

Правда: Анестетики, які використовуються стоматологами, нешкідливі – їх використовують для введення в сон найменших пацієнтів. Перед седацією проводиться комплексне обстеження і тільки після цього лікар призначає певну безпечну дозу препарату. Хвилювання про те, як діти відходять від наркозу безпідставні. Медикаментозний сон дуже легко переноситься малюками.

Міф: Седація має протипоказання для дітей зі складними захворюваннями

Правда: Діти, які страждають від дитячого церебрального паралічу, аутизму та інших складних хвороб успішно лікуються під седацією. 

Обов'язкові умови перед процедурою медичного сну 

Перед лікуванням із застосуванням седації пацієнт проходить обстеження і здає аналізи: він повинен бути повністю здоровий. Крім того, процедура проводиться натощак (їсти не можна близько 6-8 годин), пити і чистити зуби також заборонено. Якщо пацієнт - дитина, її необхідно одягнути в зручний одяг, що не соромить рухів.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку