Зубний біль та його причини

За ступенем болю зубний біль може зрівнятися з найбільш витонченими тортурами. Він здатний повністю вибити людину з колії, не даючи спати і займатися повсякденними справами, працювати.

Ступінь больових відчуттів залежить від ураженості нерва, кількості пошкоджених нервових волокон, їхньої дратівливості. Буває колючий, ріжучий, ноючий, гострий зубний біль, найчастіше він виникає несподівано і може не проходити довгий час. У будь-якому випадку при больових відчуттях необхідно відвідати стоматолога.

Причини зубного болю

Існує безліч причин , що викликають біль у зубі. 

Пародонтит – запальний процес у навколозубних тканинах. На початкових стадіях він не доставляє сильних больових відчуттів, за це його прозвали «тихим вбивцею зубів». Коли недуга перейде у важку форму, у пацієнта буде непросто ноючий біль в щелепі, а кровоточивість ясен, висока чутливість зубів і вкрай неприємний запах з рота.

Карієс з потраплянням інфекції в зубний корінь. У цьому випадку часто немає постійних больових відчуттів. Людина може мучитися від сильного зубного болю, якщо відбувається дія будь-якого подразника (гарячого або занадто холодного напою/їжі).

Пульпіт – в дане захворювання може перейти глибокий карієс. При запаленні пульпи больові відчуття виникають різко, причому для цього навіть не потрібен подразник. Зубний біль віддає у вухо. Часто різкий біль, який абсолютно неможливо терпіти, віддає в скроню. Щоб не піддавати себе мукам, найкраще звернутися до стоматолога, і як можливо швидше почати лікування пульпіта.

Крім перелічених вище причин больові відчуття можуть викликати тріщини в зубах або їх підвищена чутливість. Якщо болить запломбований зуб, ймовірно, мала місце неправильна робота стоматолога, були допущені помилки.

Чому не можна відкладати візит до лікаря при зубному болі?

Грамотний стоматолог не тільки допоможе ліквідувати больові відчуття, а й визначить їхню першопричину, призначить терапію. Якщо біль заспокоївся або повністю пройшов - це зовсім не означає, що можна скасовувати візит до лікаря. Не можна відкладати лікування зубного болю, так як, швидше за все, він припинився через відмирання нерва. Потрібно терміново відправлятися в клініку, щоб уникнути ускладнень.

Читайте також: Зубний біль у дитини

Що робити якщо виник гострий зубний біль?

Дуже часто гострі больові відчуття застають людей невчасно, наприклад, що робити, якщо болить зуб вночі, у вихідний або святковий день?

Мінімальний алгоритм дій:

  • прибрати залишки їжі з зуба (при необхідності);
  • прополоскати ротову порожнину теплим содовим розчином (0,5-2%);
  • прийняти знеболююче (за відсутності протипоказань підійде ібупрофен);
  • намагатися максимально тримати рот закритим, щоб туди не потрапляло повітря, що викликає ще більший біль.

Це короткочасні поради на тему, як впоратися із зубним болем і дожити до ранку або закінчення вихідних. При першій можливості слід негайно відвідати стоматолога, тим більше що пацієнтів з гострим болем приймають позачергово.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку