Корінні зуби у дітей - симптоми прорізування зубів, ускладнення, догляд

У каждого человека меняются молочные на коренные зубы. В 6-7 лет выпадает первый резец, а заканчивается замена зубов после 20, когда появляются «восьмерки». Растут новые зубки по индивидуальному графику, поэтому задача родителя – научить ребенка правильно ухаживать за полостью рта и проконтролировать, как растут коренные зубы у детей.

Коли ріжуться корінні зуби у дитини?

Виростити постійні зуби – велика робота для організму, яку ми рідко помічаємо. Зміни починаються в 3 роки – формуються зачатки корінних зубів. У 5 між молочними зубами з'являються помітні проміжки, щоб звільнити місце для нових «мешканців».

Які зуби лізуть першими визначає лотерея – генетика. У половині випадків зростання починається з «шісток». Моляри виростають до 7-8 років, в цей же час змінюються передні різці.

Ростуть зуби повільно, але безболісно. У 14 основний прикус вже сформовано. « Запізнілі » зуби мудрості – треті моляри виростають через кілька років, у 18-21 у більшості дорослих.


Читайте також:


Корінні зуби у дітей: симптоми прорізування

Майже у всіх дітей корінні зуби з'являються безболісно і непомітно. Однак є винятки, коли зростання постійних зубів супроводжується неприємними відчуттями. Поширений симптом, коли лізуть зуби – підвищена температура, до 38 ºС. Дитина також скаржиться на:

  • слабкість і сонливість через зниження імунітету;
  • нежить, рясне слиновідділення;
  • запалення ясен;
  • свербіж, біль під час їжі.

Прибрати неприємні відчуття в роті допоможе масаж ясен. Щоб зняти запалення, застосовують стоматологічний гель. Важливо: перед нанесенням продезінфікуйте руки або одягніть стерильні рукавички.

Перед купівлею ліків проконсультуйтеся зі стоматологом. Сильне запалення - сигнал, що зуби ростуть неправильно. Без лікування у дитини може деформуватися прикус.

Ускладнення при прорізуванні зубів

  • дефекти прикусу. Корінні зуби за розміром більше молочних, на вузькій щелепі може не вистачити місця. Прикус змінюється, якщо молочні зуби не выпали, а новые начали расти.
  • гіпердентія – зуби ростуть другим поруч. Відбувається це з різних причин, найчастіше – молочний зуб міцно тримається і корінний шукає інші шляхи.
  • зуби не ростуть. Якщо молочний випав, а постійний затримується на півроку – потрібно звернутися до лікаря. Погане зростання зубів – одна з ознак проблем з імунною системою у дітей.
  • карієс і пульпіт. Перша ознака руйнування емалі – скарги дитини на оскому, в зуб «заходить» солодке і гаряче. Якщо пульпіт вражає корінні зуби, у дітей підвищується температура тіла, з'являється сильний біль. Тоді терміново необхідно лікування пульпіта без відкладень.

Рекомендації щодо догляду за корінними зубами дитини

Корінні зуби у дітей потребують ретельного догляду. Молода емаль чутлива до впливу зовнішнього середовища і бактерій, що викликають карієс. Тому важливо використовувати засоби гігієни.

Найкраща профілактика – привчити дитину стежити за гігієною рота до того, як сформувався постійний прикус. Щоб зберегти зубки здоровими, потрібно виконувати кілька простих пунктів:

  • чистити зуби щодня ☑️. Користуватися зубною щіткою мінімум двічі на день, використовувати зубну нитку і ополаскувачі.
  • правильний режим харчування ☑️. Солодкий наліт на зубах – кращий корм для бактерій. Після страв з великою кількістю вуглеводів чистити зуби або полоскати рот. Уникати перекусів, коли немає можливості піклуватися про зуби.
  • регулярні профілактичні огляди ☑️. Відвідувати стоматолога потрібно раз на півроку. Лікувати зуби відразу при виявленні проблем.
  • зміцнювати зуби ☑️. Збалансовано харчуватися, приймати вітамінно-мінеральні комплекси, багаті кальцієм.
  • регулярно відвідувати стоматолога ☑️ і робити професійну чистку зубів.

Догляд за зубами не займає багато часу, але прості дії зараз дозволять зберегти красиві і здорові зуби на все життя.

Залишіть свою заявку
на прийом до спеціаліста і ми вам перетелефонуємо!

Ваше ім'я
Контактний телефон
Ваш e-mail
Виберіть клініку